Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brottsling bor gratis

Mannen fick veta var det fanns en nyckel till det hyreslediga huset. Nu har den kriminelle 42-åringen gjort huset till sitt hem och hänvisar till ett muntligt avtal. – Han har ockuperat huset, säger juristen Silvana Stoeva som företräder ägaren, en kvinna i 80-årsåldern.

I januari svarade 42-åringen på en annons om en bostad norr om Falkenberg. Ägaren i Göteborg sa att mannen kunde titta själv och avslöjade att nyckeln förvarades i en blomkruka på gården. Någon månad senare förstod kvinnan att 42-åringen flyttat in och inte betalat någon hyra. De ska ha diskuterat saken flera gånger och i ett skede uppfattade kvinnan hotelser från 42-åringen.

I ett försök att bli av med mannen gjorde kvinnan en polisanmälan men polisutredningen har nu lagts ned. Brott kan inte styrkas, heter det i beslutet som upprör Silvana Stoeva.

– Polisen anser att mannen är lika trovärdig som kvinnan. Men han har ju flera domar och ska snart in i fängelse. Dessutom har han skulder på runt 850 000 kronor som är registrerade hos Kronofogden. Borde man inte undersöka en sådan person lite mer? undrar hon.

Samtidigt som kvinnan inte fått några hyresintäkter har hon tvingats betala el, vatten och andra kostnader. Dessutom har hon avbetalningar på lånet varje månad.

– Hon får belåna huset igen för att kunna betala, säger Silvana Stoeva.

Förundersökningsledare Carl Hedberg tog beslut om att ärendet inte är något för polisen. Det utredarna har tittat på är om 42-åringen har rätt att bo i huset eller inte, det vill säga om det finns något avtal mellan honom och husägaren i Göteborg.

Mannen säger att det finns ett muntligt avtal, vilket kvinnan förnekar.

– Ord står mot ord. Men förhöret med kvinnan pekar mot att det finns någon typ av avtal. Hon bekräftar att det förts resonemang om hyror och villkor, säger Carl Hedberg som menar att det är ett civilrättsligt ärende som parterna får driva själva i domstol.

– Mannen medger att han inte betalat någon hyra men det är en annan sak. Det är något som får hanteras via Kronofogden.

Carl Hedberg anser inte att det är speciellt vanligt att personer skaffar sig bostad genom att flytta in i ett tomt hus och hänvisa till ett muntligt avtal.

– Däremot är det vanligt att folk flyttar in sedan de tecknat ett kontrakt men sen inte betalar hyran. Rådet man kan ge till den som hyr ut bostäder är att ta referenser på eventuella hyresgäster, säger han.

Silvana Stoeva säger att polisens beslut ska överklagas och att de anmält skulderna hos Kronofogden för att få 42-åringen vräkt.

– Men det kommer att ta några månader.