Botar tandvårdsrädsla med kaffe och psykologer

För många är ett besök hos tandläkaren eller tandhygienist förknippat med obehag. För vissa är det ren och skär skräck – tandvårdsfobi. På Falkenbergkliniken har man fokuserat på att erbjuda en mer avdramatiserad vård.

ANNONS
|

När man stiger in på Falkenbergkliniken, precis intill Skrea strand, slås man av hur olikt det är en vanlig tandläkarmottagning. I stället för sterila miljöer och doften av rengöringsmedel är det konst på väggarna, vackra växter i fönstrenoch doften av ljuvligt kaffe som möter ens sinnen. Allt noggrant planerat och med ett uppdrag: Att avdramatisera och göra tandvårdsbesöket mer behagligt.

Initiativet kommer från klinikchefen, Marcus Dagnelid, som tidigt i sin karriär som tandläkare såg hur utbredd rädslan för tandvård faktiskt är. Och han bestämde sig för att göra någonting åt det.

– Jag har alltid tänkt att tandvård måste kunna ske på ett annorlunda sätt. Vi måste ta tag i det från patientens perspektiv. Så jag började lyssna ordentligt. Fråga vad folk vill ha och läsa allt de skrev till mig. Och nu, efter 17 år, har jag läst tiotusentals mejl från patienter som fått mig att förstå hur en tandvårdsmottagningska fungera.

ANNONS

Fokuserar på alla sinnen

Med fokus på design, dofter, ljus och ljud har man på Falkenbergkliniken skapat en plats för att avdramatisera tandläkarbesöket.

– Då kan kunden komma in till oss, sätta sig ner, ta en kopp kaffe och lugna ner sig. Plötsligt är det direkt mer avdramatiserat. Vi ser dessutom till att alla våra patienter får sätta sig ner med sin tandläkare och prata om ens behov. Och ett samtal på en halvtimma kan verkligen hjälpa till att förstå varandra.

Ett steg i avdramatiseringen kommer från kaffet. Marcus egna intresse i kaffe ledde fram till att han, tillsammans med Kahls kafferosteri tog fram en egen kaffesort: The Dentist Selection.

– Kaffe är ju en otroligt central del i den svenska kulturen. Vi är det land som dricker näst mest i världen efter Finland. Jag hade patienter som jag frågade vad de ville ha för kaffe när de besöker tandläkare och de svarade att de ville ha gott kaffe. Så då såg vi till att ordna med det. Allt inbyggt i det som i den stora bilden hjälper till att avdramatisera tandvården och den rädsla vissa känner.

Börjar ofta när barnen är små

Rädslan gentemot tandvården dyker ofta upp hos personer redan som barn. Marcus Dagnelid menar att han ser en tydlig röd tråd bland dem som hör av sig till honom för att berätta om sin rädsla.

ANNONS

– Det handlar om att det är något som kommer från just barndomen. Många har tidigare haft sämre upplevelser från den offentliga vården och det skapar minnen som etsar sig fast. Det tar vi fasta på och jobbar för att inte skapa förutsättningar där minnena förstärks.

– Man ska kunna ha en sund relation till sin tandläkare och kunna känna ett förtroende. Det tror jag vi lyckats med här hos oss.

Funkar det då?

– Absolut! Det hjälper. Framförallt ser vi att vi kan hjälpa dem som är mest rädda. Vi har psykologer anställda hos oss och märker vi att det behövs – då får man den hjälpen. Ofta är det ju även så att de som kanske undvikt tandvården i 10-15 år på grund av rädsla är i stort behov av just tandvård. Då är vi där och kan hjälpa till med hela vårdkedjan. Från att avvärja rädslan till att ordna med behandlingar för att återställa munhälsan.

ANNONS