Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Snart syns familjen Vinterthun i Husdrömmar

På en naturtomt många skulle kalla omöjlig har Jennie och Andreas byggt sitt drömhus. Bland berg och skog i Veddige vilar enplansvillan i massivt trä på ett 30-tal stolpar. Den femte april är familjen Vinterthun med i SVT:s populära program ”Husdrömmar”.

– Att vi byggt så här mitt i ett berg utan att spränga är rätt unikt. Men jag ville ha en utmaning, berättar Andreas Vinterthun och fortsätter:

– Vi har låtit huset anpassa sig efter berget och byggt på stolpar, i stället för att spränga bort berget och bygga på en platta på plan mark.

Andreas har jobbat som snickare och byggt hus åt andra i många år, så han vet vad han pratar om. När familjen skulle skapa något åt sig själva ville de göra det på ett annorlunda vis. Då hade de bott i ett gammalt hus i en annan del av Veddige under ett antal år och renoverat hur mycket som helst.

– Till slut tröttnar man på att renovera, man kommer inte vidare, säger Andreas.

Den nya tomten köpte de redan 2016, men inte förrän på vårkanten 2020 satte bygget igång. I oktober flyttade de in.

Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Ett minireningsverk

Den 240 kvadratmeter stora och 35 meter långa villan är byggd med en massiv trästomme. Taket går i samma material. Avloppssystemet är ett sorts biologiskt minireningsverk – vattnet rinner till tankar med växter i och släpps därefter ut, helt rent.

– För mig var det viktigt med ett hållbart bygge på naturens villkor. Vår isolering är miljövänlig, och trästommen är av granvirke, säger Andreas.

Invändigt finns ett stort kombinerat vardagsrum och kök, plus hall och tvättstuga. Altan, uterum och balkong håller på att färdigställas. En lång korridor leder till två badrum, fyra sovrum till barnen, ett tv-rum och längst bort Andreas och Jennies sovrum. Stora fönsterpartier släpper in mycket ljus, och takhöjden är väl tilltagen. Utsikten är fantastisk, naturen är närvarande åt vilket håll man än blickar.

Väggar, golv och tak – allt går i samma tunt laserade granvirke. Huset känns smakfullt och inredningen stilren, utan för mycket grejer överallt som tar upp plats. En braskamin, en pizzaugn och enkla rustika möbler skapar en trivsam atmosfär.

– Inredningen är mest ett hopplock av saker vi hittat på olika fyndavdelningar. Det är inga dyra prylar, säger Jennie.

Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Kul att synas i teve

Att hon och Andreas ska vara med i ”Husdrömmar” känns kul. De gillar att visa upp vad de gjort och är stolta över vad de åstadkommit.

– Dessutom har deltagandet i programmet fungerat som en sporre. Vi blev tvungna att bli klara när de kom hit och började filma, säger Jennie och skrattar.

SVT har varit på plats i Veddige vid 12 olika tillfällen. När den här intervjun görs har de fortfarande inte filmat klart, ett besök återstår.

– Det ska bli spännande att se slutresultatet, hur de väljer att klippa ihop saker och ting, säger Jennie och fortsätter:

– Bland annat vet jag att de filmade när Andreas hamnade i bråk med en chaufför som var här och levererade material. Haha, teve-teamet sökte verkligen konflikter! Och Andreas som nästan aldrig blir arg i vanliga fall...

Varför anmälde ni er till programmet?

– Jag vet inte riktigt, men det var jag som gjorde det... jag hade väl en känsla av de skulle tycka att det här projektet var värt att ha med i teve, säger Andreas.

Jennie fyller i:

– Men det är konstigt! Andreas är verkligen inte typen som gillar att synas på det här sättet.

Har det varit kul att spela in?

– Ja, men också ganska utmattande. De ställer så många frågor och spelar in så oerhört många timmar, säger Andreas.

– Fast jag tycker nog mest det varit skitkul. Jag älskar sådana här grejer, säger Jennie.

Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Adhd-diagnosen en styrka

Makarna Vinterthun tycker själva att deras husprojekt gått smidigt. Andreas har byggt i stort sett allting själv, även om hjälpande händer ibland har varit nödvändigt. Jennie och Andreas försökte först rita och skissa själva – men lämnade till slut över uppdraget till en arkitektfirma.

Många faktorer i livet har möjliggjort projektet i Veddige:

– Att jag har ett eget företag och kan styra mina jobb, att vi hittade den här tomten, att vi hade pengar över från försäljningen av vårt gamla hus och att vi har en väldigt stark och stabil relation i grunden är några saker som varit avgörande, säger Andreas.

Jennie berättar att hon har adhd, och tror det kan ha varit en styrka under byggperioden.

– Jag har ett behov av att det ska hända grejer och väldigt mycket energi. Just när man bygger hus är det nog bra, säger hon.

”Jag skulle gissa på att det kostat mellan fyra och fyra och en halv miljoner kronor, om man inte räknar med tomtpriset.”

Bröllop i rutan

Hur mycket alltihop har kostat avslöjar makarna Vinterthun ändå i teve, så de har inga problem med att prata om det. Att Andreas byggt själv har gjort hela projektet billigare.

– Jag skulle gissa på att det kostat mellan fyra och fyra och en halv miljoner kronor, om man inte räknar med tomtpriset. Men den var inte så dyr, säger han och fortsätter:

– Men hade jag byggt samma hus åt en kund hade det nog gått på närmare åtta miljoner. Jag har lagt ner enormt många arbetstimmar på det här.

Den femte april sänds alltså avsnittet av ”Husdrömmar” som familjen Vinterthun är med i. Några fler detaljer kring vad tittarna kommer att få se vill de inte avslöja, men en godbit bjuder de på:

– Vi gifter oss faktiskt i teve! Det var mest en kul grej, men när vi nämnde att vi hade planer på bröllop för teamet blev de som tokiga. De ville absolut ha det med i programmet, säger Jennie.

Andreas och Jennie Vinterthun

Ålder: Hon är 42 år, han är 43.

Bor: I Veddige.

Uppväxt: Andreas i Göteborg och Jennie i Stockholm.

Familj: Barnen Douglas, 18 år, Elliot 13 år och tvillingarna Sam och Elise, 12 år.

Gör: Andreas är delägare i en byggfirma. Jennie jobbar som undersköterska och sekreterare på en öron-näsa-hals-klinik.

Mest nöjda med i nya huset: Andreas: ”Pizzaugnen i köket.” Jennie: ”Vårt badkar i ett av badrummen.”

Det här hade kunnat vara bättre: Andreas: ”Parkeringen för bilarna blev inte toppen. Den är inte jättevacker.” Jennie: ”Jag hade velat ha eluttag på rätt sida i korridoren, så vi hade kunnat hänga upp lampor i fönstren. Det var en miss.”

Det här krävs om man ska bygga nytt hus: ”Att man har en bra relation i grunden och att man är öppen och snackar med varandra om allting. När en av oss varit lite nere, så har den andra dragit i alla grejer och varit drivande, och tvärtom. Då funkar det”, säger Jennie.