Pelargoner i blom hemma hos Marika

Pelargoner är Marika Falkeks passion. I växthuset och i trädgården i Falkenberg låter hon dem frodas.
– Det blir en sport att få dem att blomma och överleva vintrarna, säger hon.

ANNONS
|

Tomten på bostadsområdet Slätten i Falkenberg är ungefär 700 kvadratmeter stor. Här ryms en perennrabatt, två bisamhällen, en köksträdgård, ett växthus och en väldans massa pelargoner av alla de sorter.

Marika Falkek har allihop i krukor. Hon skulle gissa på att det totalt rör sig om hundra stycken – och kanske ett 70-tal olika sorter.

– De är väldigt vackra att titta på. Dessutom är många sorter lätta att sköta. Är du snäll mot dem är de snälla tillbaka, säger hon och fortsätter:

– Det är kul att ha kontakt med andra samlare också, då kan man få tips om olika sorter och byta sticklingar med varandra. Jag är mycket för pelargoner som blommar mycket och är starkväxande.

ANNONS

Trädgårdsintresserad har Marika varit länge, men när hennes två barn var små var det svårt att hinna med. Nu är döttrarna 19 och 14 år. De senaste åren har tiden alltså funnits där.

Marikas bästa pelargontips

”Köp sorter du själv tycker om. Generellt kan man säga att de vanliga sorterna man hittar i handelsträdgårdar är ganska enkla att sköta.”

”Lär känna andra som samlar. Det går ganska enkelt via sociala medier. Man kan utbyta tips och erfarenheter.”

”Har du möjlighet att låta pelargonerna övervintra i ett uppvärmt utrymme med belysning så gör det. Plantera om dem i pelargonjord på vårkanten och se över rötterna. Då ser du vilka som är värda att satsa på ett år till.”

”Ta in dem innan frosten kommer, i september eller oktober, och ta fram dem igen i början av april. Men då kan man behöva vara på sin vakt – frost klarar de inte.”

”Använd gärna särskild pelargonnäring regelbundet för att främja blomning och tillväxt.”

”Generellt behöver pelargoner sol och lagom med skugga, man får flytta runt dem och testa sig fram. Olika sorter trivs i olika lägen beroende på hur sommaren blir vädermässigt.”

Planterar om varje år

De pelargoner Marika är extra rädd om låter hon stå i växthuset sommartid. Det kan handla om vackra blommor hon inte vill ska blåsa eller regna sönder, eller om särskilt känsliga sorter. Vintertid förvarar hon sina pelargoner i ett uppvärmt utrymme med extra belysning på makens arbetsplats. När våren kommer tar hon fram dem igen, ser vilka som har klarat sig bra – och vilka som behöver bytas ut.

– Sen planterar jag om dem i ny fräsch pelargonjord och hoppas på att de blommar igen. Det är lika spännande varje år.

I sin köksträdgård har Marika allt från örter och sallad till tomater, gurkor, paprika, squash och chili. Hon tycker om att testa vilka saker som tar sig och vilka som inte gör det. Vad smakar gott och vad blir inte bra?

Bild: Håkan Johansson

”Avkopplande och utmanande”

Bisamhällena i trädgården gav 90 kilo honung i fjol. Marika är med i styrelsen för Falkenberg-Ätradalens biodlarförening och säger att intresset för bin har tagit ordentlig fart de sista åren, inte minst bland yngre människor.

ANNONS

– Men med bin är det en hel del jobb, de måste kollas till regelbundet och skötas. Samtidigt är de fantastiska som pollinerare i en trädgård.

Att Marika fastnat så mycket för just trädgård beror på att det är både avkopplande och utmanande. Och för att det ger tillfredsställelse när man lyckas med något.

– Jag gör det för min egen skull, men även familjen tycker det är roligt och är villig att hjälpa till.

Bild: Håkan Johansson

Marika Falkek

Ålder: 46 år.

Bor: På Slätten i Falkenberg.

Gör: Innesäljare på emballageföretaget Greif.

Familj: Maken Emil Falkek och barnen Linn och Thea.

Ett måste i trädgården: ”Fina blommor räcker långt.”

Ett trädgårdsredskap jag inte kan vara utan: ”Mina trädgårdshandskar.”

Trädgårdsplaner för 2021: ”Jag har faktiskt inga specifika projekt ännu i år, det brukar jag ha annars. Nu handlar det mest om att få fart på allting. Kanske ska jag försöka få en av mina spaljépelargoner att bli riktigt stor, som en buske som växer upp på en spaljé. Det blev inte som jag tänkt mig när jag försökte i fjol.”

Lite om några olika pelargoner

Ett par enklare sorter...

”Mårbackapelargonen är en av våra mest populära. Den är vacker, lättskött och tacksam.”

”Doftpelaroner kan vara lite roliga och det finns olika dofter på bladen så som cola, rosor, citrus med mera.”

Och sådana som är lite mer en utmaning...

”Zonarticpelargoner är oerhört vackra, men också lite svårare beroende på om man gillar deras växtsätt eller inte. Blommorna är ofta stora och jättefina, men kan samtidigt bli väldigt tunga och behöver oftast bindas upp.”

ANNONS