Naturpoolen smälter in i miljön och går att bada i året om

Tänk dig att kunna gå ut i trädgården och ta ett dopp i en helt kemikaliefri pool som smälter in i naturen. Så börjar Felicia Garellick på Hallandsås ofta sin dag, oavsett årstid. Familjens naturpool påminner om en skogstjärn där den glimmar i morgonljuset, omgiven av susande tallar.

ANNONS
|

Det har gått tre år sedan Felicia och hennes man Kristian Jakobsson, båda från Varberg, flyttade bosatte sig på Hallandsås i Laholms kommun. Där förvandlar de en sommarstuga till sitt drömhem med hjälp av fantasi och en minimal budget för att slippa ta lån.

Från åren i Varberg är de vana vid att kunna ta sig ett dopp i havet. Framför allt är det Felicia som älskar att bada – gärna dagligen och året runt.

Så här kan en färdig naturpool se ut. Bilden kommer från firman Aqualyx AB.
Så här kan en färdig naturpool se ut. Bilden kommer från firman Aqualyx AB.

– För mig har det varit en stor omställning att bo i skogen utan ens en glimt av vatten, säger hon.

Kompisar med naturpool

Första gången Felicia kom i kontakt med en naturpool var hos en träningskompis i närheten, som har en liten baddamm i trädgården. Inför första doppet var Felicia skeptisk.

ANNONS

– Jag tycker att vatten ska vara salt och klart. Sjöar har alltid gjort mig lite orolig med sitt mörka vatten och lurande fiskar. Jag hade svårt att tro att det skulle vara någon njutning att doppa sig i det där lilla sötvattenshålet.

Men efter att ha badat några gånger var Felicia fast. Att poolen var så enkel och samtidigt miljövänlig tilltalade henne.

– En varm kväll i somras förklarade jag för min sambo att jag skulle bli galen om jag inte fick bada. Nästa dag sa han: ”Vi fixar en naturpool. Nu har jag läst på hur man gör.”

Felicia Garellick simmar året om.
Felicia Garellick simmar året om. Bild: Jari Välitalo

Sagt och gjort. Kristian, som jobbar med att anlägga MTB-banor och sälja cyklar, beskriver sig själv som något av en ”allfixare”. Genom sin firma har han tillgång till minigrävare och är van att bygga och trixa.

– Vi hade ett område i trädgården som skulle passa för en pool, så det var bara att skissa upp en önskad form. Sedan ägnade jag och min kollega fyra dagar åt att gräva, berättar han.

Smart att spara stenarna

Alla stenar som grävskopan stötte på samlade han i en stor hög för att använda till poolkanter och pynt. Varenda sten gick åt. Parets pool är 10x15 meter. Den har en svängd form och djupet varierar. På vissa ställen är den mer än två meter djup.

ANNONS

– Är det för grunt kan poolen bli kvalmig på sommaren, tipsar Kristian.

Sedan i höstas står poolen färdig. Nu är det ”bara” finishen kvar.

– Här ska vi ha ett stort trädäck som svävar ut över poolen så att det går att dyka. Sedan ska däcket övergå i sällskapsytor där vi kan ha grill och en sittgrupp, visar Kristian.

Paret vill också få till känslan av lummighet. Olika växter ska planteras utmed kanterna så att poolen smälter in i grönskan. Även de sluttande poolsidorna ska förses med växter, som odlas i korgar som fästs under vattnet.

– Sedan får vi förstås laborera lite för att få reningen optimal. Det är växterna i en avskärmad del av poolen som ska göra jobbet, säger Felicia.

På sikt blir det kanske också en bastu med utsikt över poolen och vidderna. Men en sak i taget.

– För mig att det viktigaste att kunna bada. Det är fantastiskt att ta sig ett morgondopp hemma i trädgården, säger Felicia.

Eftersom hon är bagare och driver Vilgots surdegsbageri i Våxtorp blir det väldigt tidiga mornar. Oftast är hon uppe långt före solen.

– I vintras monterade Kristian en lampa i trädet till mig, så att det blir som månljus över poolen när jag badar, säger Felicia.

ANNONS
Vilgot, här i pappa Kristians famn, älskar att kasta sten i poolen.
Vilgot, här i pappa Kristians famn, älskar att kasta sten i poolen. Bild: Jari Välitalo

Allra gladast över poolen är nog ändå sonen Vilgot. Med stor förtjusning slänger han småstenar i vattnet och jublar när det plaskar. Men han har redan lärt sig vilka regler som gäller.

– Inte jord, säger han och byter raskt ut en lerklump mot en sten.

Bosse Andersson, Aqualyx AB.
Bosse Andersson, Aqualyx AB.

Köpa färdig naturpool

Naturpooler är relativt nytt i Sverige. Företaget Aqualyx AB i skånska Ekeby har specialiserat sig på området och är partner till österrikiska Biotop, som arbetat med naturpooler sedan 1985. Bosse Andersson på Aqualyx ser ett växande intresse för naturpooler i Sverige.

Vad skiljer naturpoolen från en ”vanlig” pool rent utseendemässigt?

– Naturpoolen kan bli som en naturlig del av trädgården. Den kan se ut som en damm eller sjö – eller som en traditionell swimmingpool om man så vill. Den kan också förses med stenblock och växtpartier. Poolen förses med en liner eller gummiduk. Vattnet töms aldrig ut. Det behöver inte bytas, utan fylls bara på vid avdunstning. När poolen fryser på vintern kan den användas som skridskobana.

Hur fungerar reningen?

– Naturpoolen har en grundare zon, eller en tillhörande damm, med växter som svarar för reningen. Inga kemikalier behövs, däremot pumpar som cirkulerar vattnet och ett visst reningsverk.

Hur stor brukar en naturpool vara?

– Våra vanligaste poolmått är 10 x 4 eller 12 x 4 meter för själva baddelen. Sedan tillkommer växtzonen. Om poolen ska renas av växter så krävs en yta på minst 25 procent av baddelen, gärna 50 procent. Det går också att konvertera en befintlig klorpool till naturpool.

– Vi säljer även en pool som kallas livingpool som har tagits fram för villatomter med platsbrist. Den har inga växter för rening, utan en filterbox och fosforfilter. Även livingpoolen är helt utan kemikalier. Det går att ha växter i den bara för att det är vackert.

Vad kostar en naturpool?

– Det beror helt på om man gör den själv eller köper den. Jag skulle tippa att en pool från oss blir mellan 50 000 och 100 000 kronor dyrare än en vanlig pool. Men driftskostnaden är låg och det krävs väldigt lite underhåll i jämförelse med en klorerad pool.

Bygga naturpool själv – enklaste sättet

1. Mät ut poolens önskade form och markera de olika djupzonerna samt var du vill ha den grundare växtzonen för rening. Förbered även pumpkammaren för tekniken.

2. Gräv ut poolen och spara jord och stenar som du vill använda till kanter och omgivande planteringar. Jämna till poolens botten och kanter. Gör ett eller flera bottenavlopp.

3. Lägg ut skyddsduk, dammduk och skyddsduk igen. Här behöver man vara två!

4. Jämna ut vecken i duken så gott det går och dölj kablar och slangar i vecken som blir kvar.

5. Placera ut pumpen samt stenblock och annat du vill ha på dammens botten.

6. Fyll på vatten.

7. Plantera växterna som ska rena dammen i reningszonen. Räkna med att få kalibrera för perfekt vattenkvalitet. Dekorera din damm och komplettera med trädäck och växtlighet.

Källa: Kristian Jakobsson, Vattenliv och Land.

Felicia Garellick och Kristian Jakobsson

Ålder: Hon är 27, han är 30.

Bor: Båda är uppvuxna i Varberg men bor nu utanför Våxtorp, på Hallandsåsen, i Laholms kommun.

Jobbar med: Hon är bagare och driver Vilgots surdegsbageri i Våxtorp. Han anlägger MTB-banor och säljer cyklar.

Felicia inspireras av: ”Min mormor, Gun-Britt Lawurn, som är konstnär och möjligheternas kvinna! ”Släng hjärtat före och spring efter”, ”Gör det du är rädd för och få kraft – låt bli och kraften tas ifrån dig”.

Kristian inspireras av: ”Människor med udda idéer.”

Nästa trädgårdsprojekt: ”Slutföra damm och växthus.”

ANNONS