Kika in i tre spektakulära ”mancaves”

Eric har en 400 kvadratmeter stor mancave med tre barer och ett fungerande flygplan upphängt i taket. Ylva har byggt en professionell biograf i gillestugan och Mark ett hus fyllt med röststyrd elektronik och dinosaurier i trädgården. Vi har mött tre personer som uppfyllde drömmen om en alldeles egen ”mancave”.

ANNONS
|

Strax söder om Göteborg, utanför Kållered, har Eric Debeer inrett en mancave åt sig själv och sina söner. Där kan de vara i lugn och ro för att meka med bilar och motorcyklar. Ibland bjuder de över kompisar och grannar att komma dit för att ta en öl och spela lite musik.

Det handlar inte om någon liten enkel gillestuga, utan en 400 kvadratmeter stor lokal som tidigare fungerade som stall. Där inne finns ombyggda motorcyklar och bilar, flipperspel, tre fullstora barer och en stor samling amerikanska ölburkar. I taket hänger ett propellerflygplan.

– Det är en Weedhopper som jag har flugit med några gånger. Jag har ett certifikat i USA och tänkte att jag skulle flyga med det hemma i Sverige på somrarna, säger Eric Debeer.

ANNONS

Han har bott i USA till och från de senaste 30 åren och är entreprenör som har startat en rad företag. Så fort bolagen har börjat gå bra har Eric sålt dem.

– Jag har varit i många olika branscher. Bland annat har ett av bolagen varit bland de större på import av husbilar. Men jag gillar inte att driva företag längre än ett år.

I USA har han medverkat i tv-programmet ”Storage wars: Miami”, som skildrar auktioner där innehållet i övergivna förråd säljs till högstbjudande. Det är bland annat i sådana sammanhang Eric har fått tag i prylar till sin mancave.

Mancave – vad är det?

Ordet ”mancave” dök för första gången upp 1992 i den kanadensiska tidningen Toronto Star och syftar oftast på ett utrymme i form av ett garage, en källare eller liknande, som män kan inreda fritt efter sina egna intressen.

Begreppet blev sedan populärt genom den bästsäljande självhjälpsboken ”Män är från mars, kvinnor är från Venus” från 1993.

Ett syfte med fenomenet ska vara att hustrun i ett traditionellt och stereotypt äktenskap bestämmer över hemmet och inredningen, men kan tänka sig låta maken bestämma inredningen i ett mindre synligt utrymme – till exempel en källare eller ett garage.

Exempel på mancaves inom populärkulturen är Al Bundys garage i komediserien ”Våra värsta år”.

LÄS MER:Kika in i det arkitektritade huset i Mölndal

Bio med 164 tum duk i källaren

Ett pågående projekt för Eric är att bygga en stor hemmabio. Men medan hans mancave har mycket av allt, så finns det andra som väljer att satsa fullt ut på ett intresse.

Ylva Rengart har alltid varit intresserad av hemmabio. När hon och hustrun Linda köpte sitt radhus för 20 år sedan fanns det en bra gillestuga som de till en början använde som hobbyrum med biljardbord. Sedan, när ekonomin tillät, kunde paret bygga om gillestugan till ett dedikerat hemmabiorum. Efter fyra månaders intensivt byggande stod den egna biosalongen klar. Sedan dess har rummet uppgraderats i flera etapper.

ANNONS

Nu innehåller det 25 kvadratmeter stora rummet två rader stolar och i ena hörnet en avancerad massagestol. Rummet är helt ljudisolerat och en hel vägg täcks av den 164 tum stora duken, som är nästan fyra meter bred, med 4k-upplösning. Precis som på riktiga biografer är duken ljudtransparent, vilket innebär att ljud kommer genom två högtalare bakom duken, i kombination med sex högtalare i taket och elva högtalare runt om i rummet.

– Det gör att man kan höra ett löv snurra runt i rummet och ge ljud från varje högtalare. När det regnar på filmen får du inte bara ljudet av regn, utan känslan av att det kommer uppifrån. Det är nästan så att man känner att: ”Shit, nu jag blir blöt”, säger Ylva Rengart.

Familjen brukar använda bion ett par gånger i veckan och ser även mycket tv-serier i den lite mindre bioanläggningen uppe i vardagsrummet.

Nästa projekt blir att utöka lobbyn som leder in till hemmabion. Där finns i dag en godiskiosk, popcornmaskin, mjukglassmaskin, flipperspel och arkadspel.

LÄS MER:I kreatörens bohemiska hem får inredningen gärna skava

Dinosaurier i trädgården – en god investering

Långt ifrån alla har möjlighet att viga ett helt rum i hemmet åt sina intressen. Ännu färre har kunnat förvandla hela sitt hus till en enda stor mancave. När Mark Henriksson skilde sig för tio år sedan tog han tillfället i akt. Hans exfru samlade på konstgjorda kossor i olika storlekar och två fullstora exemplar hade funnits i trädgården fram till separationen. Efteråt tyckte Mark att utrymmet kändes tomt.

ANNONS

– Jag funderade över vad jag skulle ha där. Flaggstång har ju alla. Efter att ha kollat runt lite hittade jag en firma i Nederländerna som tillverkade den typen av figurer jag ville ha. Det är en velociraptor, de där elaka och smarta dinosaurierna i Jurassic Park-filmerna. Den jag har är i naturlig storlek, typ 160 centimeter hög. Räknar man in svansen är den rätt stor och tar upp mycket plats i trädgården. Efter ett par år beställde jag en till som var lite mindre och tillverkade själv ett par ägg, säger Mark Henriksson.

Han ser dinosaurierna i trädgården som en av sina roligaste och bästa investeringar. Nästan dagligen stannar någon och tar en selfie utanför hans hus.

Mark har jobbat med IT i över 30 år och det är också till viss del hans hobby. Det mesta i hans hem är kopplat till företaget Amazons röstassistent Alexa, vilket gör att han kan styra lampor, termometrar, larm, gräsklippare och spaanläggningen på baksidan av huset med hjälp av röstkommandon.

– Blir det för kallt i spabadet får jag sms eller mejl.

Inne i huset myllrar det av flipperspel och andra spännande prylar. Nyligen lyckades Mark få tag på en föregångare till den enarmade banditen.

ANNONS

– På 1950-talet var enarmade banditer förbjudna i England. Då var det en firma som kom på den här, som är som en stor klocka i trä där du stoppar i ett mynt, så snurrar visarna och stannar båda på tolv får du jackpot.

LÄS MER:Årets färger 2021 – inredning i starka kulörer trendar

Både ett mentalt och fysiskt rum

Satu Hirsch Fjellstedt är parterapeut och ser mest positivt på fenomenet mancave, så länge man har plats och råd.

– Det är ju både ett mentalt och fysiskt rum. Har man inte tillräckligt stort hemma behöver man ha de här rummen mentalt och tala om för den andra att ”nu går jag in i min bubbla.” Det tycker jag måste få vara okej att ha, säger Satu Hirsch Fjellstedt.

Satu Hirsch Fjellstedt är legitimerad psykoterapeut och känd från SVT-programmet ”Gift vid första ögonskastet”.
Satu Hirsch Fjellstedt är legitimerad psykoterapeut och känd från SVT-programmet ”Gift vid första ögonskastet”. Bild: Foto: Victoria Wahlström

Hon tror däremot att en mancave kan bli något negativt om det innebär att den ena parten går dit för att dra sig undan relationen, eller undviker att ta ansvar för barn och hushåll.

– Det måste vara en gemensam överenskommelse och det behöver finnas en balans i relationen. Man behöver hitta en kompromiss så att båda får sina behov tillgodosedda så långt som möjligt.

Ylva Rengart tycker att det är lite larvigt att det finns ett ord för att män ska dra sig undan till sitt rum, men inget bra motsvarande ord för kvinnor. Sin egen hemmabio väljer hon att kalla för Cirkus Cinema.

ANNONS

– Jag trodde inte att vi skulle använda vårt rum så mycket som vi gör. I dagens stressiga samhälle skulle det vara jättebra för alla att ha ett rum som är dedikerat ens intresse, där man kan fly verkligheten lite, säger Ylva Rengart.

LÄS MER:Vanliga inredningsmissar påverkar hur du mår

Nästa projekt: walk in closet fylld med öl

Eric Debeer ska snart sälja det mesta av inredningen i sin mancave till en nattklubb i Skåne. Men han sörjer inte att behöva börja om och hitta nya prylar.

– Tvärtom. Jag förnyar mig hela tiden och vill alltid vidare till nästa grej när jag gjort något. Annars blir det bara tråkigt, säger Eric.

Den här gången blir nästa grej en walk in closet fylld med öl, inspirerad av en ölreklam som gick på tv för några år sedan. Eric har börjat skissa på hur det ska se ut och köpt på sig skjutdörrar i glas från gamla kylrum.

Han och hans söner är i sin mancave nästan dagligen och liksom Ylva Rengart tror han att alla skulle må bra av att ha sitt eget utrymme.

– Ja, ett sånt här ställe är kanske lite over the top, men det gör så mycket om man får dra sig undan för att greja, pyssla och vara lite kreativ.

ANNONS

Både Eric och hans hustru är kreativa personer som tycker om att skapa. Enligt honom har hans fru inga problem med att han spenderar mycket tid i sin mancave.

– Jag tror det är viktigt i ett förhållande att ge varandra både tid och space för att var och en kunna göra vad man trivs bäst med. Sedan byter vi mycket idéer med varandra och jobbar himla bra ihop när vi gör gemensamma projekt.

LÄS MER:Hemma i villan i Vallda fungerar färgen som terapi

ANNONS