Julia och Tom renoverade den gamla byskolan för 40 000

När Julia Hedbrandh kikade in i den gamla byskolan i Bökhult visste hon direkt att det var där hon ville bo. Två år och 40 000 kronor senare är det så det har blivit. Nu har hon och sambon Tom Troell, som efter viss tvekan hoppade på renoveringståget, ett hem med alla bekvämligheter. Och i sommar är det veranda och växthus som står högst upp på ”att göra”-listan.

ANNONS
|

De möter upp i den lilla hallen och vi börjar direkt prata om eleverna som tidigare satt i skolsalen i det som i dag är vardagsrum. Det är inte särskilt stort – men har rymt åtta dubbelbänkar.

– Det stora fönstret på långväggen, det har vi satt in. Där satt tidigare den svarta tavlan, berättar Julia och fortsätter:

– Och bordet som står framför fönstret har jag snickrat av den biten som vi sågade ut ur väggen.

Varpå hon plockar fram sin mobil och visar hur hon och Tom slår med en slägga mot väggbiten, som sedan faller utåt med en rejäl duns.

ANNONS

– Sen fick den stå i vedboden ett tag innan jag kom på att ”såklart, vi ska ju göra ett bord av den!”.

Den historien är talande för hur Julia och Tom har gjort. De har flyttat runt och återanvänt, köpt begagnat och ärvt. Till exempel har de byggt ett uterum där den gamla vedboden stod, men delar av materialet fick följa med till den nya vedboden, som de byggde på garagets kortsida.

– Det gamla taket kunde vi återanvända till uterummet, och glaspartierna fyndade vi på Marketplace för 8000 kronor, säger Tom och tillägger att de dock fick köpa nya reglar till uterummet.

Ett släp kom lastat med stolar och skåp…

Och så var det ju det där lasset som var på väg till tippen, men som Julia lyckades stoppa i sista minuten.

– Min farfar är uppvuxen på gården här intill och ungefär samtidigt som vi hade köpt byskolan såldes det stället också. En massa gamla grejer som ingen ville ha – stolar, skåp, damejeanner, bänkar, verktyg – lastades på ett släp, men som tur var fick jag syn på det och insåg att det fanns massor av saker som vi jättegärna ville ha, säger Julia och pekar på sådant som fått en andra chans hemma hos henne och Tom.

ANNONS

Julia är uppvuxen i Eldsberga, som ligger 13 kilometer bort, men har varit en del i Bökhult som barn. Våren 2020 fick hon höra att den lilla byskolan från 1893 skulle säljas, och gick dit tillsammans med sin syster och kikade in genom fönstren. Då stod det omoderna huset tomt sedan några år tillbaka, men Julia såg potentialen.

– Jag meddelade Tom att jag ville bli husägare och han sa ”du kan ju inte köpa ett hus NU!”. Men när jag hade sagt det tio gånger insåg han att jag menade allvar.

Nu blev det så att Julia och hennes syster köpte fastigheten (för hur mycket vill de hålla för sig själva), och tanken var att systrarna och deras pojkvänner skulle skapa ett gemensamt sommarställe. Men när Julias syster och hennes kille båda kom in på läkarprogrammet i Linköping, ändrades planerna.

– De ska ju bo där i sex år, och eftersom Tom och jag hade en etta på 24 kvadrat i Halmstad bestämde vi oss för att flytta hit. Köpet blev klart på sommaren 2020 och sen renoverade vi hela hösten. I december kunde vi flytta in, så nu har vi bott här i ett och ett halvt år.

ANNONS

I dag har Tom och Julia totalrenoverat skolan – på själva bostadshuset har de lagt 40 000 kronor – och har alla bekvämligheter de behöver. De har gjort allt utom elen själva och har ett fullt fungerande kök (köpt på Marketplace för 6 000 kronor) och ett badrum (även det byggt av begagnat material). Men det har varit hårt slit, det sticker de inte under stol med – ”det var inte så många timmar på stranden förra året…”.

– Ingen av oss har renoverat tidigare, men vi har lärt oss allt eftersom, säger Tom och Julia fortsätter:

– Jag är nog den som har fnulat på planlösningar och sånt. Sen har du, Tom, varit bra på att kolla upp hur man ska göra praktiskt – och sen har vi gjort det mesta ihop.

Här ser du Julias och Toms bilder från renoveringen – och från livet i Bökhult:

I mellandagarna förra året fick de en luft-luft-värmepump installerad och kunde äntligen bjuda in till nyårsfest.

– Fram till dess värmde vi huset med vedspisen i köket, och det kunde bli lite kallt på morgonen, konstaterar Tom och inflikar:

– Men vi har fortsatt att använda spisen, till exempel bakar vi världens godaste pizza i den. Och vi har gott om ved, så med tanke på elpriserna lär vi fortsätta använda den även för uppvärmning.

ANNONS

Vi går inte ut särskilt mycket, vi är ju såna som tycker att det är roligare att plocka ogräs, haha.

Tom och Julia har var sin bil – ”annars hade det inte gått” – men de försöker planera sina resor till Halmstad. Julia, som läser en HR-utbildning på högskolan, har lektioner på plats två-tre dagar i veckan och passar alltid på att handla då. Och är det någon som ska ut på krogen med kompisar, ställer den andra upp och hämtar.

– Men vi går inte ut särskilt mycket, vi är ju såna som tycker att det är roligare att plocka ogräs, haha, säger Julia.

Tom är uppvuxen i Möllegård utanför Halmstad, så han är van att ha naturen inpå knuten. Både han och Julia upplever dock friheten och lugnet i Bökhult som något alldeles speciellt, och Tom nämner några av djuren de kan se från tomten:

– Det är som att bo i ett litet zoo. Vi ser fåglar, rådjur, vildsvin, gäss, dovhjortar, rävar och harar. Snart släpper bonden ut korna – då får vi vårt eget lilla kosläpp.

Bild: Jari välitalo

Att Julia och Tom är klara med uterummet (inklusive ett stort trädäck där de snart ska montera upp badtunnan) och det mesta inne i huset, innebär inte att de slår sig till ro. De har en ”att göra”-lista och överst på den står det ”ny veranda” och ”växthus”.

ANNONS

– Som du ser är inte verandan jättesnygg, så den ska vi bygga om. Vi har redan börjat leta material på nätet, säger Julia och suckar lite över entrédörren in till huset, som ”inte alls går i stil, men som väl får hänga med ett tag ändå.”

– Och till växthuset har vi fått fönster av snälla grannar, och även hittat en del som folk har velat skänka bort på nätet. När vi hade samlat på oss 30 fönster gjorde vi en skiss där vi pusslade ihop dem till en snygg och praktisk helhet, säger Tom.

Växthuset blir på 18 kvadrat och där ska han och Julia odla gurkor, tomater, sallad, kryddor, chili, med mera. Utanför ska de gräva land och sätta potatis, lök och ”lite annat som vi förra året hade i pallkragar”.

– Vi har en källare under huset, där är perfekt att förvara det vi skördar.

Just nu är det här vi bor och känner oss hemma.

Hur tänker de då kring framtiden? De är visserligen bara 23 och 25 år, men inser att den lilla skolan inte är perfekt om de vill bilda familj längre fram.

– Då behöver vi ha ett större boende och min dröm är att bygga ett hus i natursten, gärna här i närheten. Det hade varit sååå coolt, säger Julia men Tom ser mer tveksam ut.

ANNONS

– Jag är uppvuxen nära havet, och skulle gärna bo lite närmare kusten. Men det innebär mycket högre tomtpriser…

Kommer att ha nytta av allt jobb de lägger ner

Oavsett hur det blir, så kommer de inte att släppa huset i Bökhult. Det ska vara kvar i familjen som sommarställe, så allt arbete Tom och Julia lägger ner kommer de att ha glädje av även framöver.

– Men just nu är det här vi bor och känner oss hemma, säger Julia och ger den röda byskolan en kärleksfull blick. Och tillägger:

– Jag bara ÄLSKAR det här gamla. Det är så häftigt när folk kommer förbi och peppar oss och berättar om dem som bott här tidigare. Både i huset och i trakten.

Tom Troell och Julia Hedbrandh

Ålder: Han är 25, hon är 23. De har varit ett par i sex år.

Bor: I den gamla byskolan i Bökhult, öster om Halmstad.

Gör: Tom tar examen från högskolan i Luleå i juni, efter att ha läst till civilingenjör i väg- och vatten i fem år. Han har fått jobb på NCC, där han börjar i juni. Julia läser en treårig HR-utbildning på Högskolan i Halmstad, och jobbar extra på Tönnersjö trädgård.

Följ renoveringen på: @bokhults_lilla_skola

Läs också:

ANNONS