Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Hon förverkligar Drömmar inne och ute

I ett pepparkakshus i Västra Mellby bor Annika Palmgren. Hon har ett stort inredningsintresse och driver gårdsbutiken Drömmar inne och ute. Där säljer hon bara saker som hon själv gillar och gärna låter flytta hem till sig.

Det var inte meningen att Annika Palmgren och hennes sambo Ted Jönssons hus skulle bli brunt när de byggde det för tolv år sedan på hans familjegård i Västra Mellby i Laholm.

– Vi drömde om ett vitt hus med gult tak och gröna fönster. Men en kväll kom vi åkande på vägen här utanför och såg vårt nybyggda hus i kvällsljuset just efter att muraren hade slammat väggarna. Det såg så fint ut så vi ringde målaren och sa att han var tvungen att komma och se för precis den bruna nyansen ville vi måla huset i, säger Annika.

Ville ha bjälkar i taket

Det viktiga för henne och Ted när de utformade huset var att alla deras totalt fem barn, hennes tre och hans två, skulle få varsitt sovrum som de kunde känna var deras egen plats. Resten av huset ville de skulle vara en enda stor sällskapsyta där alla skulle kunna umgås tillsammans. Resultatet blev ett hus med väldigt mycket rymd som inuti väcker associationer till en gammal träkyrka eller lada.

– Jag ville ha bjälkar i taket och tänkte egentligen att de skulle sitta där, säger Annika och pekar upp i det vita träklädda taket ovanför soffgruppen.

– Men snickarna sa att det var omöjligt, bjälkarna skulle bli för långa och ostadiga där, så de föreslog att vi i stället skulle sätta dem i det som nu är matrummet.

Köpte oputsat tegel från bruk i Skåne

En annan idé som Annika hade som ger huset en rustik och gedigen känsla är att hon ville att en del av innerväggarna skulle bestå av gammalt oputsat tegel.

– Vi köpte det från ett bruk i Skåne och hade först tänkt att vi bara skulle ha det runt bardisken i köket. Men när vi fick tegel över föreslog min pappa att vi även skulle ha en tegelvägg borta vid läshörnan för att på så sätt binda ihop sällskapsytan. Det kändes inte självklart från början men blev väldigt bra.

En annan sådan där ”inte från början självklar sak” sitter inmurad i väggen högt ovanför köket. Det är ett gammalt stallfönster i svartmålat järn och utan glas som nu öppnar upp väggen till balkongen på övervåningen.

– Jag var tveksam till det först men nu kan jag inte tänka mig väggen utan det, säger Annika som brukar lysa upp fönstret med en stjärna vid jul.

Bild: Johan Persson
Bild: Johan Persson

Ted fäller avgörandet

De vita glasade skåpluckorna i köket går i lantlig stil och de mörka robusta träskivorna som täcker köksbänkarna och bardisken för också tankarna till ett gammaldags lantkök.

– Vi ville att huset skulle kännas bebott redan från början och ville därför inte ha en alltför modern stil, säger Annika.

Hennes starka inredningsintresse gör att det mest är hon som har idéer om hur hemmet ska se ut, men Ted är den som ofta får fälla det slutgiltiga avgörandet.

– När jag bara har två alternativ kvar brukar jag be honom bestämma vilket det ska bli. Vi gillar vanligtvis samma saker så det brukar inte vara något problem att komma överens.

Bild: Johan Persson
Bild: Johan Persson

Myser gärna i frukosthörnan

Att köket skulle vara öppet in mot resten av rummet var självklart.

– När vi har gäster sitter de gärna med en drink vid bardisken medan vi fixar det sista med maten. Och när alla barnen är hemma brukar vi duka upp en buffé här på den stora köksbänken, säger Annika.

När det bara är hon och Ted äter de ofta frukost på stående fot vid bardisken på vardagsmorgnarna men på kvällarna och helgerna slår de sig ner och myser i den nya frukosthörnan strax intill. Där stod tidigare det stora matbordet men nu har det fått byta plats med rottingsoffan och fåtöljerna – som tidigare stod i det som snickarna kallade kapellet, det vill säga rummet där träbjälkarna finns i taket.

– Det känns mycket mysigare att sitta och äta långfrukost eller ostbricka här i soffgruppen än vid det stora matbordet, säger Annika och tillägger:

– Jag gillar känslan av rottingmöbler, de känns varma och avslappnande. Det här har verkligen blivit vår nya favoritplats.

Vann lampa på Instagram

Ovanför det låga bordet hänger en rustik lampa i järn. Den vann Annika i en Instagramtävling.

– När jag såg lampan tänkte jag att den skulle vara som klippt och skuren här. Så jag skrev ihop något och lyckades vinna!

På väggen i frukosthörnan hänger en tavla i original av Ulf Lundell.

– Ted är ett stort fan, så vi har flera tavlor av Ulf Lundell men just den här är i original och får pryda sin plats här, kommenterar Annika.

Bild: Johan Persson
Bild: Johan Persson

Bali-inspirerat är inne

Inne i ”kapellet” står nu det stora matbordet i mörkt trä och ser ut som att det aldrig har gjort annat. Men det är inte säkert att det får stå kvar där så länge till. Efter tolv år finns det en del saker i huset som Annika skulle vilja byta ut och matbordet är en av dem.

– Jag är mer inne på ljusare möbler nu, säger hon.

Ovanför matbordet hänger två av husets nyare tillskott. Det är två Bali-inspirerade korgar som Annika har tagit med hem från butiken, vänt upp och ner och låtit en elektriker sätta glödlampor i.

– Jag älskar lampor. Jag tycker att man ska lägga lite extra energi vid valet av lampor. De är kul inredningsdetaljer som fyller en funktion men som också kan tillföra det lilla extra.

Personlig prägel är viktigt

På väggen bredvid matbordet hänger en rad hattar som Annika och Ted har köpt under sina många utlandsresor. De representerar ett annat av Annikas bästa inredningstips.

– Det svåra när man inreder är att få till det där personliga. Ett hem får inte se ut som en inredningsbutik. Man måste våga sätta sin personliga prägel på det. Jag gör det genom att plocka in minnen som jag har sett och köpt under våra resor utan tanke på att de ska passa in inredningsmässigt här hemma.

Bild: Johan Persson
Bild: Johan Persson

Blandar gammalt och nytt

I det höga, höga taket ovanför den bruna soffgruppen som utgör sällskapsytans centrum hänger tre stora, runda, vita bollampor.

– Jag höll på att driva elektrikern, som stod på en jättehög stege, till vansinne när vi skulle sätta upp dem genom att hela tiden säga: ”Lite mer upp, nej, lite mer ner, nej, lite mer åt sidan …”. Men det var viktigt att de hamnade helt rätt, konstaterar Annika.

Bollarna var, åtminstone när de inköptes, väldigt moderna och bryter av mot den gammaldags kristallkronan som hänger en bit bort ovanför den nyköpta fåtöljen i läshörnan.

– Jag gillar att blanda gammalt och nytt, säger Annika och tillägger:

– Läsfåtöljen är nog min nya favoritpryl.

Bild: Johan Persson
Bild: Johan Persson

Mycket får följa med hem

För den som driver en inredningsbutik gäller det att ha lite disciplin så att inte alla saker i butiken får följa med hem.

– Jag köper bara in sådant till butiken som jag själv gillar och skulle kunna tänka mig att ha hemma. Så visst händer det att en del får följa med hem, erkänner Annika och tillägger:

– Jag brukar ju också ofta fotografera här hemma och lägga ut på Facebook och Instagram för att inspirera och visa hur sakerna jag säljer kan se ut i hemmiljö.

Byter ofta plats på saker

För den som vill förnya hemma utan att behöva köpa nytt har hon ett tips.

– Jag flyttar runt mycket så att sakerna inte står på samma plats. Att sätta in en liten vas på en ny plats kan förhöja det gamla mycket. Jag älskar mattor och tycker att det ska finnas många mattor i ett hem, inte bara under borden. Genom att flytta runt och byta plats på mina mattor förnyar jag snabbt rummens utseende.

Annika Palmgren. Bild: Johan Persson
Annika Palmgren. Bild: Johan Persson

ANNIKA PALMGREN

Ålder: 55 år.

Familj: Sambon Ted Jönsson 52 år, utflugna barnen Mimmi 31 år, Julia 28 år, Maja 26 år, Emil 25 år och Hanna 23 år, katterna My och Molly (precis hemhämtade från katthemmet i Halmstad).

Bor: Hus på landet i Västra Mellby, Laholm.

Gör: ”Firar i maj tioårsjubileum som ägare (varav de senaste tre åren på heltid) av livsstilsbutiken Drömmar inne och ute (Instagram @butikdrommar) som är inhyst i en del av det gamla stallet här på gården.”

Intressen: ”Inredning, trädgård, mode, styrketräning, yoga, resa utomlands.”

Favoritpryl: ”Min nya fåtölj i läshörnan.”