Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Hemma hos Per Svensson – Falkenbergs kommunråd

I huset på Västra gärdet har Falkenbergs kommunråd bott sedan 2010. I dag är det en familj på fem som stormtrivs i den rymliga villan från 1980.
– Men när vi flyttade in var det mycket att fixa. Jag tog hand om grundjobbet och Martina har gjort resten, säger Per Svensson med ett skratt.

Det är en något motvillig Per Svensson som ställer upp på ett hemma-hos reportage en regnig höstdag. Att prata öppet om politik och sakfrågor har den 37-årige socialdemokraten från Småland inga problem med, men kanske känns det lite ovant att släppa in media i hemmet. Ändå visar Per glatt runt på de 160 kvadraten – och han ger ett öppet intryck.

– Huset började byggas 1979 och var klart 1980. Det hade bara haft en ägare före oss. När vi köpte det var det verkligen en känsla av 70-tal här inne, berättar han.

Då gick färgerna i mörka toner, på golven låg plastmattor och på en del väggar fanns strukturtapeter. Det var dessutom mycket furu och storblommiga mönster. Familjen Svensson/Lönnberg fick göra om det mesta.

– Vi ville ha det ljusare och mer modernt. För tio år sedan när vi köpte var det den lantliga stilen som gällde och den har fått vara kvar, åtminstone i köket, säger Martina.

Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Ett omgjort hem

På de flesta golv ligger nu parkett, tapeterna är ljusa och diskret mönstrade. I köket är det vitt trä som gäller. Badrummen är moderna och kaklade. På nedervåningen ryms ett sovrum till äldste sonen Olle, ett badrum, en tvättstuga och ett lekrum plus kök, hall och vardagsrum. Inredningen utgörs av en blandning av loppisfynd, sådant som köpts nytt och av ärvda möbler. Martina är särskilt förtjust i en skänk som kommer från hennes pappas föräldrahem – som hon själv målat vit.

– Det känns kul att inte allt är Ikea, även om en hel del är det också, säger Per.

I anslutning till vardagsrummet ligger ett rymligt uterum med ljus inredning som blev klart förra året.

– Där trivs vi bra. Man kan sitta ute de flesta årstider och det är trevligt när vi har folk på besök, säger Per.

Uppför en vitmålad trappa kommer man till övervåningen med snedtak. Här har familjen fått totalrenovera. Tidigare fanns här två stora rum och en minimal toalett, numera ryms tre sovrum, ett allrum och en toa med dusch. Dessutom har två takfönster satts in för att ljusa upp. Intrycket är modernt och fräscht. Från Martinas och Pers sovrum kan man gå direkt ut på en balkong som byggdes samtidigt som uterummet nedanför.

– Vi är väldigt nöjda med hur vi gjort väggarna mellan barnens två sovrum i vinkel, liksom sneda. Det blir ett så platt intryck annars, säger Per och tillägger att det – liksom det mesta annat vad gäller inredningen – var Martinas idé.

Var hämtar du inspiration ifrån Martina?

– Tidningar, nätet... mycket kommer från Instagram också. Jag har alltid tyckt att det varit roligt med inredning.

Dörrar i vinkel. Bild: Dick Gillberg
Dörrar i vinkel. Bild: Dick Gillberg

Värnar om barn och skola

Tomten är på drygt 1000 kvadrat, med mycket buskar och växter. Per säger att de inte riktigt hunnit med trädgården, men att det finns mycket de vill göra.

– Framförallt vill vi ha mycket ätbart här, fruktträd och bärbuskar. Men på senaste har tiden inte riktigt räckt till...

Per har varit kommunråd och kommunstyrelseordförande i Falkenberg sedan valet 2018 och var tidigare oppositionsråd under fyra år. I dag styrs kommunen av koalitionen Framtid Falkenberg bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det har fungerat väldigt bra, vi har ett gott samarbete.

Innan Per kom till Falkenberg bodde han i Halmstad, men han är uppvuxen i Gislaveds kommun i Småland. Han är utbildad lärare och är för tillfället tjänstledig från ett jobb på Katrinebergs folkhögskola. Just frågor som rör barn och utbildning är några av hans politiska hjärtefrågor. Inte minst eftersom han själv är pappa till Olle, nio år, Tage, sex år och Lilly, två månader.

– Det är väl en klassisk sosse-sak att säga, men för mig är det viktigt att varenda unge som föds ska ges exakt samma möjligheter i livet, oavsett var man kommer ifrån.

LÄS MER: Hemma hos Ann-Charlotte Stenkil