Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/33

Hemma hos arkitekten Sanna Rosén Östheden

I Tvååker har arkitekten Sanna Rosén Östheden funnit sitt och familjens drömhem. Här har de varsamt och i lagom takt restaurerat ett gammalt parhus från 1908 – utan att för den sakens skull låta allt bli nytt och modernt.

Sanna har alltid tyckt om gamla hus. I sitt yrke ritar hon många nya hem, men själv har hon aldrig haft en längtan om att bo i ett nybygge.

– I jobbet ritar jag i och för sig också om många gamla hus inför renoveringar, precis som jag till exempel ritat köksluckor, fönster och dörrar här hemma, säger hon när vi hälsar på en solig vårdag.

Sannas man är snickare. Ända sedan paret flyttade in i huset i Tvååker 2009 har de renoverat och gjort om efter egna önskemål. För båda två har det varit viktigt att bevara en gammal stil.

Gamla tapeter och 70-talsväv har tagits bort och ersatts med klassiska nytryck. Tak och golv i originalskick har plockats fram, slipats och oljats. Badrum har fått göras om. Två kakelugnar från 1908 har monterats ner och gjorts i ordning innan de satts upp igen. Nu är de fullt fungerande.

Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

– Vi har fått ta bort lager efter lager av sunkigheter här, haha. Det har varit så spännande att se vad som funnits under varje skikt, säger Sanna.

En ljus plats i köket

Huset är på ungefär 100 kvadrat och utgjordes tidigare av två lägenheter. Två kök har gjorts om till ett. Farstu och källartrapp har ersatts av en rejäl matsalsplats med stora fönster i gammal stil.

– Jag har ritat fönstren efter hur de gamla i huset ser ut och sedan beställt dem från ett snickeri. Det blev så mycket ljusare här inne när det blev färdigt.

Egenritade fönster i rum med mycket ljusinsläpp. Bild: Annika Karlbom
Egenritade fönster i rum med mycket ljusinsläpp. Bild: Annika Karlbom

I övrigt ryms ett par sovrum, ett kontor, ett vardagsrum och en delvis inredd vind i huset. Kontoret håller just nu på att renoveras, och på sikt är tanken att vinden ska bli till fler sovrum. Men där krävs ytterligare renovering först.

– Vad jag vet har det för länge sedan bott två familjer i husets olika delar, plus en gammal gumma på vinden. På senare år, innan vi köpte, har de två lägenheterna hyrts ut till unga människor.

Mycket musik i livet

Redan som liten visste Sanna att hon ville jobba med färg, form och skapande. Hennes mamma är arkitekt i egen firma och hennes pappa duktig på att snickra. Men arkitektutbildningen fick vänta för Sanna. Fram tills hon fyllde 30 blev det istället mycket musik. Som violinist turnerade hon runt i hela världen med folkmusikbandet Plommon – och hade fantastiskt roligt.

– Men 2007 bestämde jag mig för att börja jobba med min mor istället. Ett par år senare utbildade jag mig till arkitekt på Chalmers.

Sanna och hennes familj har velat bevara alla små mysiga vrår och utrymmen i det gamla huset. Bild: Annika Karlbom
Sanna och hennes familj har velat bevara alla små mysiga vrår och utrymmen i det gamla huset. Bild: Annika Karlbom

I dag har mor och dotter varsin firma, men de jobbar tillsammans under samma namn. De flesta av deras projekt återfinns i norra Skåne, men på senare år har Sanna även gjort en hel del i Halland. Mycket byggs i havsnära miljöer. Hon ritar ingenting åt företag, utan enbart åt privatpersoner.

Sanna tycker mycket om sitt jobb.

– Jag vet inte varför egentligen. Men det passar mig, det ligger för mig och jag förstår det. Det känns bara rätt.

”Skapa ett bra flöde”

Någon särskild stil har Sanna inte på sina hus, det mesta går bra att rita. Men det hon gör ska kännas harmoniskt stilmässigt. Och hon föredrar naturliga, giftfria och hållbara material.

– För mig är det inte vilken stil huset är i som är viktigt egentligen. Det jag vill skapa är platser människor tycker om att leva på. Jag vill veta vilka behov de har och vilka ytor de behöver.

– Det handlar om att skapa ett bra flöde i ett hem, med hjälp av rum, ytor och ljusinsläpp.

Ett hus Sanna ritat i Boberg utanför Falkenberg.
Ett hus Sanna ritat i Boberg utanför Falkenberg.

Vad gäller inredningen i Sannas eget hem är det en salig blandning av det mesta. Mycket är platsbyggt, annat är sådant som ärvts eller som kommit från hennes eller makens tidigare bostäder. Gott om växter inomhus ger en ombonad känsla.

På frågan om det finns några särskilda trender inom arkitektur för närvarande säger Sanna att det inte direkt finns en tydlig linje, men att det hållbara och miljövänliga genomsyrar det mesta.

– Och sen är det ju ingen i dag som vill ha små, trånga kök med stängd dörr till heller. Alla kanske inte vill ha en öppen planlösning, men om köket ska vara ett eget rum vill de flesta ha gott om utrymme i det. Köket har blivit en central punkt i hemmet och en samlingsplats för många.

Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Sanna Rosén Östheden

Ålder: 46 år.

Bor: I Tvååker.

Uppvuxen: Utanför Ängelholm.

Familj: Maken Daniel och barnen Amanda, 10 år och Herbert, 8 år.

Gör: Arkitekt i egen firma, under namnet Rosén Arkitektkontor.

Intressen: ”Odling, naturliv, yoga, meditation, feng shui, att läsa böcker och att plugga olika saker som för tillfället känns intressanta. Jag har till exempel även studerat trädgårdsdesign.”

Att tänka på om man ska renovera: ”Att tänka igenom helheten innan man påbörjar bygget. Det är bra att ha en plan för det färdiga resultatet så att allt går ihop på slutet.”