Jobbar man hemma gäller det att skapa en så vettig arbetsmiljö som möjligt.
Jobbar man hemma gäller det att skapa en så vettig arbetsmiljö som möjligt. Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Fem tips för att slippa få ont när du jobbar hemifrån

Många jobbar hemifrån i coronapandemins spår. Men att sitta hemma i soffan med datorn i knät är inte världens bästa arbetsställning. Här ger fysioterapeuten Helene Suu på Grunda fysioterapi i Varberg tips på fem viktiga saker om du har hemmakontor.

ANNONS
|

Skrivbordet

”Få av oss har ett höj- och sänkbart skrivbord hemma. Man får helt enkelt hålla tillgodo med köksbordet eller det skrivbord som finns.

Då är det viktigt att tänka på att ha en rak, avslappnad hållning när du sitter. Armbågarna ska ha stöd på bordet utan att du behöver spänna eller höja axlarna.

Ofta är det lättare att förändra stolen än bordet för att få till en bra arbetsställning. Lägg en dyna i stolen om den är för låg. Det är också viktigt att svanken får stöd. En kildyna som är högre bak än fram hjälper till.

För att kunna växla position och stå upp och jobba får du vara kreativ. Använd till exempel strykbrädan eller bardisken för att få ståhöjd!”

ANNONS

Datorn

”Ett fristående tangentbord är bättre än laptopens fasta. Då får du bättre avstånd mellan tangentbordet och skärmen. En armslängds avstånd till skärmen rekommenderas. Det är också viktigt att handlederna inte vinklas uppåt när du skriver. Blir vinkeln fel kan du lägga en hoprullad handduk under handlederna som stöd.

En roller-mus som håller dina händer centrerade är utmärkt. Om du inte har en sådan, se till att ha musen så nära kroppen som möjligt. Den ska inte vara långt iväg på skrivbordet.

Datorskärmens vinkel är viktig för att din nacke och dina ögon ska må bra. Bildskärmen bör placeras så att den övre kanten är i höjd med ögonen eller aningen längre ned. Ögat vill rikta blicken en aning nedåt och genom att ögonlocket är lite nedsänkt blir man inte så torr i ögonen när man jobbar framför skärmen.”

Headsetet

”Ett headset är ett måste. Att klämma fast telefonen mellan nacke och axel skapar statisk belastning. Det kan leda till skada och smärtor.”

20-20-20

”För ögonen skull, tänk på 20-20-20-regeln.

I 20 minuter kan du jobba koncentrerat framför datorn. Sedan tar du en paus på 20 sekunder, lyfter blicken och tittar på något som är 20 meter bort.”

ANNONS

Ta pauser och rör på dig

”Viktigaste rådet: Sitt inte stilla för länge utan att förändra något. Du kan till exempel resa dig, hämta kaffe eller växla arbetsställning. Det är lätt att glömma att ta pauser när man inte har kolleger omkring sig. Varför inte ta ett promenadmöte när du pratar i telefon? Då får du rörelse och frisk luft på köpet.

Om du jobbar hemma regelbundet så se till att strukturera dagen. Planera in dina pauser och ställ en klocka om det behövs. Var också noga med gränser, så att inte arbete och fritid geggar ihop. Lägg undan telefonen och datorn när du slutar jobba. Då är det hemma som gäller.”

Helene Suu, legitimerad fysioterapeut.
Helene Suu, legitimerad fysioterapeut. Bild: Privat

Helene Suu

Yrke: Legitimerad fysioterapeut

Bor: Träslövsläge

Familj: Man och två barn

Bästa kontorstipset: ”Sitt inte längre än 30 minuter i taget utan att röra på dig, det kan räcka att du reser dig upp, sträcker på dig ett par gånger och rullar lite med axlarna. Passa gärna på att byta arbetsställning. Sätt påminnelse på telefonen om du behöver bli påmind.”

ANNONS