Att tänka på inför husköpet: mögel, fukt och avlopp

Att köpa hus är en djungel – och många skräms nog av tanken på att upptäcka fuktskador, fuskbygge och mögel i efterhand. Johan och Tommy Larsson vet vad man ska tänka på. Här delar de med sig av sina bästa tips.

ANNONS
|

Tommy Larsson har drivit Markspecialisten i Väst AB sedan 1998. Sedan drygt ett år tillbaka är hans son Johan också delägare.

I företaget gör de det mesta som rör mark- och anläggning. Det kan handla om att göra i ordning mark för husbyggen, lägga husgrunder, utföra dräneringsarbeten, renovera eller byta ut avlopp.

– Vi har ett stort kontaktnät i branschen, och till vissa typer av jobb tar vi hjälp av andra som är mer specialiserade inom ett visst område, berättar Tommy när vi ses för intervju i en arbetsbod alldeles intill ett av hans och sonens projekt i Falkenberg.

ANNONS

Johan och Tommy har genom åren sett många husköpare begå misstag, inte sällan misstag som i efterhand blivit väldigt dyra. De råder alla som ska köpa hus att genomföra en besiktning före köp, och då också teckna en besiktningsförsäkring mot dolda fel. Har man själv goda fackkunskaper kanske det inte behövs, men annars är det helt klart värt kostnaden.

– Visst kan det ändå uppstå problem på vägen. Men om en besiktningsfirma har kollat ett hus så har man i alla fall garderat sig mot en hel del, säger Tommy.

Johan Larsson.
Johan Larsson. Bild: Håkan Johansson

Var uppmärksam på lukter

Vad kan man då själv tänka på när man letar efter sitt drömhus? Jo, Tommy och Johan återkommer hela tiden till en och samma sak, nämligen att man ska vara väldigt uppmärksam på hur det luktar.

– Känner man att det luktar unket, instängt eller om det finns en sötaktig mögellukt ska man vara observant, säger Tommy.

Johan fyller i:

– Man ska också kolla om det finns färg som släpper från väggar eller golv, inte minst i källarutrymmen. Eller om det finns mörka fläckar. Allt det här kan tyda på fuktskador.

Man ska också vara uppmärksam på att regnvatten inte får rinna rakt mot ett hus, mark ska slutta bort från huset och gör den inte det bör det vara grävt så att vattnet kan rinna undan och inte rakt in i huset. Vad gäller husgrunder är det inte så att det finns några särskilda ”problemgrunder”, även om del grunder anses bättre än andra.

ANNONS

– Får man välja är nog det säkraste nuförtiden gjutna betongplattor, som de anläggs nuförtiden.

Hur är det med riktigt gamla hus då? Man får ju ofta höra att de ska vara bra?

– Ja, och så är det – om de är orörda. Gamla hus som renoverats eller byggts till kan det bli problem med. Det krävs att det görs på rätt sätt, att man bygger med gammal standard men med moderna material, säger Tommy.

Finns det hus från några särskilda tidsepoker man ska passa sig för?

– I 70-tals hus kan syllarna var fuktskadade. Syllar är alltså det som fäster husets väggar på betongen. På den tiden byggde man med impregnerat virke och det var inte bra, säger Johan.

Avlopp är en annan del man ska vara uppmärksam på om man är i husköpartagen, eftersom de är dyra att byta ut. I runda slängar kan det gå på mellan 100 000 och 150 000 att sätta in ett nytt. Känner man dålig lukt från avlopp är det något som inte står rätt till.

Tommy Larsson.
Tommy Larsson. Bild: Håkan Johansson

”Blunda aldrig för något”

En god idé kan också vara att kolla med kommunen innan man köper ett hus så att ett avlopp inte är utdömt. Det finns exempel på när hus har sålts utan att mäklare eller säljare berättat att avloppet för tillfället inte fungerar som det ska och att kommunen krävt åtgärd. Det här handlar alltså i första hand om de hus som har enskilda avlopp.

ANNONS

– Egentligen finns det inga enskilda avloppssystem som är mer än tio år gamla som fungerar optimalt, säger Tommy.

Vad kan hända om de inte fungerar på rätt sätt då?

– Har man ett enskilt avlopp och om nedbrytningsprocessen i tanken inte funkar så kan naturen smutsas ner. Eller så kan det bli översvämningar, skador på systemet eller problem med dålig lukt, och det här gäller även för avlopp anslutna till det kommunala systemet.

Om man redan är husägare och efter hand börjar upptäcka problem som de ovan, eller andra bekymmer, så finns det ett standardråd man alltid ska bära med sig:

– Blunda aldrig för något. Märker du minsta grej så ta in människor som kan och åtgärda det. Om man skjuter upp sådant blir det ofta väldigt dyrt, säger Johan.

I dag omsätter Markspecialisten ungefär 4,5 miljoner kronor och företaget har gått bra genom åren. När rot-avdraget infördes 2008 gjorde det mycket. Tommy säger att mycket av de svarta pengarna i branschen har försvunnit sedan dess.

Innan coronapandemin bröt ut var tanken att de skulle anställa folk, men nu är det fortfarande bara Tommy och Johan som jobbar.

– Nu går det i och för sig bättre igen, det var värre i våras. Om det inte sker något tapp igen är planen att vi ska bli fem på sikt, att vi ska anställa tre personer.

ANNONS
Bild: Håkan Johansson

Ny marknad i Halland

Markspecialisten har tidigare haft sitt säte i Marks kommun i Västergötland, men nu satsar man på att etablera sig i Halland. Johan har bott i regionen i flera år och är numera bosatt i Falkenberg. Hans syster bor utanför Varberg.

Nu är även pappa Tommy på väg att flytta:

– Jag och min fru såg till slut inte heller någon anledning att vara kvar i Marks kommun, där barnen är uppvuxna. Vi kommer att behålla våra kunder i Västergötland, men flyttar själva till Tvååker vid årsskiftet, säger han.

Hur har det gått med etableringen av företaget här hittills?

– Bra, hallänningarna är välkomnande. Dessutom har jag jobbat i den här sektorn i länet tidigare, så jag har en del kontakter, säger Johan.

Tommy fyller i:

– Sen är det inte så att vi är här för att stjäla några jobb. Klart vi konkurrerar, men vi vill gärna samarbeta och hjälpa varandra. Vi behöver ofta hjälp med olika typer av arbeten, och gör gärna projekt ihop med andra.

Fakta: Tommy Larsson

Ålder: 58 år.

Bor: I Björketorp i Marks kommun, flyttar inom kort till Tvååker.

Gör: Delägare i Markspecialisten i Väst AB.

Familj: Frun Annika och tre barn: Ida 38, Johan 36 och Emma, 34.

Tips till husköpare: ”Är du själv okunnig ska du alltid besiktiga huset och teckna en besiktningsförsäkring.”

Fakta: Johan Larsson

Ålder: 36 år.

Bor: I Falkenberg.

Gör: Delägare i Markspecialisten i Väst AB.

Familj: Frun Emma Larsson och barnen Hugo, 16, Oliver , 13, Teodor, 12 och Alice, 5.

Tips till husköpare: ”Om du själv är kunnig så se till att skaffa dig en helhetsbedömning av huset. Gå runt och se över varje sak för sig. Har du inte själv kunskaperna så ta hjälp av en vän.”

ANNONS