Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppvuxen i Läjet. Björn Bladh kommer från en släkt med en lång historia inom fisket. Men han tröttnar aldrig på att lära sig mer.

Björn viger sitt liv åt fisk och skaldjur

Björn Bladh från fiskebyn Läjet är en vetgirig fiskhandlare. Under fyra år jobbade han extra hos Michelinkockar för att lära sig allt om hur man hanterar och preparerar fisk på bästa sätt. ”Det gjorde mig till en mycket bättre fiskhandlare”, berättar han.

Det har gått lite drygt tio år sedan Björn startade sin första fiskbutik, inne på Stora Coop i Varberg. Sedan dess har han i rollen som konsult varit med om att starta 150 butiker runt om i landet. Men det är Fiskexportens disk på Stora Coop som får allt hans fokus idag.

Björn Bladh, butikschef Fiskexporten, Stora Coop Varberg.
Björn Bladh, butikschef Fiskexporten, Stora Coop Varberg.

– Vår fiskbutik som funnits i hamnen sedan 1897 fick vi lämna nu i höstas under byggperioden. Det dröjer nog innan vi kan starta upp där igen så jag är väldigt glad över att våra trogna kunder från hamnen nu hittar hit i stället, säger Björn, apropå att försäljningen ökat kraftigt inne på Coop den senaste tiden.

– Före vi öppnade här 2010 trodde jag inte så mycket på att ha en fiskdisk inne i en stor butik, jag hade nog hellre haft en klassisk vagn utanför. Men redan efter en vecka förstod jag att jag hade haft fel. Här hamnar vi mitt i flödet och kan fånga upp fler som kanske inte hade tänkt att köpa fisk från början.

Lärde sig av Michelinkock

För Björn har det mer eller mindre blivit en mission att lära sig så mycket som möjligt om fisk och skaldjur, för att han sedan ska kunna sprida kunskapen vidare. Under fyra år, fram till 2019, jobbade han till exempel extra hos flera stora kockar, bland andra lokala kockprofilen Calle Strannesten som har erfarenhet från restauranger med Michelin-stjärnor.

Fiskexpert. I 20 år har Björn Bladh "gjort allt i branschen utom att vara vd".
Fiskexpert. I 20 år har Björn Bladh "gjort allt i branschen utom att vara vd".

– Jag jobbade 50 timmar i veckan i fiskdisken, sedan samlade jag ihop ytterligare 35 timmar genom att jobba ideellt på krogarna. Jag var enbart ute efter att lära mig mer om fisken, hur man tillagar den på bästa vis och vilka tillbehör man kan använda, berättar Björn och skiner upp.

LÄNK: Läs mer om vad som händer i Varbergs Coop-butiker

– Och nu har varbergarna som handlar av mig nytta av det. Antingen genom att få råd och tips eller genom att köpa med sig våra färdiglagade rätter.

"Känner mig upplyft"

Fiskexporten tillagar bland annat fisksoppor och en populär rödtungsgratäng med hummersås, mat som finns lättillgänglig i kylen precis intill fiskdisken på Stora Coop.

– Där behövs ingen kölapp så det tycker kunderna är smidigt. Annars fångar jag gärna in folk ändå och ser om jag kan inspirera dem till att prova fler saker.

Hur modiga är varbergarna med att prova nytt från fiskdisken då?

– Du, jag känner mig faktiskt väldigt upplyft och kärleksfull för våra kunder är inte alls så blyga längre. Visst, det är bra även med torsk, kolja, lax och spätta men det finns andra arter som är bra och kanske till och med billigare, till exempel om du ska laga en fisksoppa. I dag är det många som är nyfikna på nya grejer och när man förklarat hur de ska tillaga fisken är det inga konstigheter.

Vegansk "sill"

Nu närmar sig påsken och även om mycket i vanlig ordning handlar om sillinläggningar så har det veganska alternativet till sillen på senare tid blivit en stor snackis.

– Vi gör ju inläggningar även av tofu och jag ska villigt erkänna att jag för bara ett och ett halvt år sedan var väldigt skeptisk. Men nu när recepten är finjusterade smakar det väldigt gott. Det är väl bara säga som det är, jag hade fel där också.