Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/24

Bekant om Rakhmat Akilovs liv innan dådet

Den terrormisstänkte Rakhmat Akilov beskrivs av bekanta som en man med tilltagande extremism och sociala problem, uppger Ekot. – Jag sa till honom att inte tappa modet, säger en bekant om den terrormisstänkte till Ekot.

Det första intrycket av den misstänkte gärningsmannen Rahkmat Akilov till attentatet i Stockholm var att han upplevdes som en hårt arbetande, lite butter tadzjik från Samarkand i Uzbekistan, rapporterar Ekot som har gjort en granskning på den misstänkte terroristen.

– Jag sa till honom att inte tappa modet, att min situation är hundra gånger värre än hans. Jag har ingenting och om jag åker hem fängslas jag och de kan slå ihjäl mig, men han är fortfarande ung och kan börja om, säger den bekanta till Ekot och fortsätter:

– Men han satt bara och lyssnade och sa ingenting, fortsätter han.

Akilov var nyligen separerad från sin fru och berättade för den bekante att han hade lämnat ett ganska bra liv som svetsare i Samarkand innan han på omvägar kom till Sverige.

Det finns dock fortfarande flera luckor i mannens liv fram till den misstänkta terrorattacken i fredags då fyra personer omkom.

I Migrationsverkets handlingar framgår det att Akilov, under ett annat namn, sökte asyl i Sverige i slutet av 2014. Migrationsverket bedömde honom inte som trovärdig och i juni 2016 fick han avslag, rapporterar Ekot.

Under den tiden hade Rahkmat Akilov börjat förändras. Flera bekanta till honom beskriver att han blev allt mer instabil, samtidigt som han började röra sig i kretsar där det förekom både narkotika och kriminalitet.

LÄS MER: Rakhmat Akilov erkänner terrorbrott

LÄS MER: Minst två har kallat sig Rakhmat Akilov

"Skulle fråga honom om han tycker att han uppnått någonting"

Enligt den bekanta som Ekot pratat med beskrivs Akilov varken ha varit kunnig eller from muslim vid tillfället, men gillade terrorgruppen IS och förespråkade våldsam islamism.

Enligt Ekot stämmer berättelsen med deras egen kartläggning av den misstänkte gärningsmannen.

Den bekanta har aldrig hört Rakhmat Akilov prata om att själv genomföra en attack i Sverige. Han fördömer Akilov bittert, landsmannen som gav upp och angrep folk som inte gjort honom något.

– Om jag fick prata med Rahmatullo, som är den formella formen av Akilovs förnamn, skulle jag fråga honom om han tycker att han uppnått någonting.

Den bekanta säger att Rakhmat Akilov kanske inte skulle svara, utan det som skulle göra intryck på honom skulle vara om han skickades hem. Han uppger för Ekot att de finns ett fängelse i Karakalpakstan, där få lämnar fängelset  levande.