Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tillsammans med fem manliga skådespelare utforskar regissören Anna Sjövall det kvinnliga rummet utifrån Jane Austens klassiska roman.  Foto: Malin Arnesson

Bara män i unik version av Stolthet och fördom

Med mycket humor och stor kärlek till en av världens mest berömda romaner utforskar Teater Halland det kvinnliga rummet – med endast män på scenen. "Vi vill nå de mest inbitna Jane Austen-fansen lika väl som unga tonårskillar", säger regissören Anna Sjövall.
Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland, regisserar Stolthet och fördom.

Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland, älskar Jane Austens Stolthet och fördom. Hon har burit med sig historien genom stora delar av livet och länge funderat över hur hon skulle vilja sätta upp romanen för teatern. Under metoo-rörelsen 2017 föll bitarna på plats.

– Då pratade vi mycket om det begränsade kvinnliga rummet och hur kvinnor på olika sätt anpassar sina liv efter männen. Kopplingen till Stolthet och fördom blev tydlig för mig och jag funderade över vad som skulle hända om killar försöker närma sig berättelsen, säger Anna Sjövall.

"En fantastisk kärlekshistoria"

För den som inte stiftat bekantskap med Jane Austens världsberömda roman från 1813, så handlar den om systrarna Bennet vars existens står och faller med deras möjlighet att hitta en man att gifta sig med.

Läs mer om föreställningen och boka din biljett här!

– Även om samhället och de ekonomiska förutsättningarna ser annorlunda ut idag, så finns det fortfarande stora skillnader för män och kvinnor. Vi förväntas vara och uppträda på olika sätt. Och precis som i Jane Austens värld, så lever många idag i en hederskultur. Det som lockar mig i berättelsen är författarens humor. Hon driver friskt med sin omvärld och har en skarp blick på den. Det vill jag ta fasta på i uppsättningen. Det är en fantastisk kärlekshistoria, men den är också väldigt rolig, förklarar Anna Sjövall.

Vill nå unga män

Med detta i åtanke hoppas regissören genom föreställningen att också nå ut till unga män.

– Jag hoppas att de genom de manliga skådespelarna kan skratta åt sig själva, men också reflektera kring att det inte är något farligt att bli skrattade åt heller. Jag tror många män, särskilt tonårskillar som ofta känner press på sig att vara tuffa, skulle må bra av att våga visa sina svaga sidor också.

"Gjord med väldigt mycket kärlek"

De manliga skådespelarna i Teater Hallands uppsättning av Stolthet och fördom kommer även att spela de kvinnliga rollerna.

Stolthet och fördom har premiär i Varberg på Alla hjärtans dag. Foto: Malin Arnesson

– Det blir som att de kvinnliga skådespelarna har lämnat rummet och killarna får spela både mr Darcy och mr Bingley – och systrarna Bennet. Det blir en lekfull och rolig uppsättning med ett tydligt publiktilltal, som jag tror kommer att locka en ung publik, men förhoppningsvis även inbitna Jane Austen-fans. Allt är gjort med väldigt mycket kärlek till originalberättelsen, förklarar Anna Sjövall.

– Och så blir det en fest för ögat – vackra kostymer och ett glimrande rum.

Premiären utsåld

Premiären i Varberg den 14 februari är utsåld och därefter väntar en Hallands- och Sverigeturné under våren.

– Det finns ett enormt förhandsintresse och det tror jag handlar om att det är en väldigt älskad historia och att vi gör den på ett nytt sätt. Det här blir något alldeles extra, avslutar Anna Sjövall.

Foto: Malin Arnesson