Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bärselar – Barn har alltid blivit burna

Sedan människor funnits på jorden, har de fått bära på sina och andras barn. Barn har alltid blivit burna. På grund av den energi det tar att bära ett spädbarn utan sjal eller sele, är detta en av de första klädesplaggen som uppfanns.

Att använda hjälpmedel till att bära barn var alltså ett av de första och mest grundläggande verktyg framtagna av människan. Människor förstod rätt snabbt att det är mycket lättare att använda hjälpmedel för att bära barn, istället att endast använda armarna.

De första verktygen för att bära barn var gjorda från naturmaterial som bark, löv och djurhudar. Vävt tyg kom mycket mycket senare.

Sedan jägare och samlare upptäckte jordbruket och blev mer fast bosatta, förändrades mönstren för att bära på spädbarn. Kvinnor arbetade och hjälpte till i hushållet direkt efter förlossningen. Det fanns ingen mammaledighet då och många barn blev ständigt burna i vissa samhällen, som visste att detta skulle öka chansen för överlevnad för dem. Ibland var det ett sele eller ett näst som hängde från trädet nära platsen där mamma arbetade. Efterhand har man också förstått att det fanns andra fördelar med att bära barn, nämligen närheten. De första människorna visste det av ren instinkt. Beröring har länge instinktivt förståtts av mödrar som en av de viktigaste barnavårds-verktygen.

Olika bärsjalar och bärselar började användas i västvärlden på 1960 talet. Då återgick man också till en mildare och mer medkännande form av föräldraskap..

Den första moderna bärselen

Den första strukturerade bärselen utvecklades 1969 av Ann Moore i Amerika. Hon baserade sin design på när hon såg afrikanska kvinnor bära barn, när hon jobbade på Peace Corpus som volontär i Togo, västafrika.

På 80-talet blev det riktigt poppis att läsa på och lära sig allt om att bära barn, eller “baby-wearing”, som man sa i Amerika. Det var också då en av de första böckerna inom detta ämne kom ut.

I början av 1990 talet skapades de mer moderna bär-påsarna (pouches) i Hawaii. Dessa har sedan utvecklats och används fortfarande av många idag.

Kinesisk konst att bära barn har funnits i en eller annan form i århundraden, men den blev inte populär i västvärlden förrän det var modernt med vaddering och andra justeringar. Det blev först populär och välkänd i mitten av 2003.

Första barnet - många funderingar

Väntar du ditt första barn eller har du precis blivit förälder? Sitter du med många checklistor? Har ni kanske besökt tusentals olika barnbutiker och en helt ny vardag står runt hörnet? Det är många frågetecken och det är helt okej att känna sig lite lost ibland. Det är bara att vara lugn, saker och ting faller på plats tids nog. Det finns också alltid hjälp att få på vägen.

Som ett första steg reder vi ut alla frågetecken kring bärande, bärsjalar och bärselar. När du köper en bärsele gäller det att du är informerad, annars riskerar du att köpa en obekväm och dåligt sittande bärsele. Det är onödigt och pengarna rakt i sjön.

För att göra det enklare för dig har vi gått igenom de populäraste bärselarna, filtrerat ut de minst prisvärda och recenserat de allra bästa.

Bästa bärselen

Den bästa bärselen i år är Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh. Den är ergonomisk, väldigt flexibel och har en hög säkerhet. Du kan enkelt justera passformen för din kroppstyp. De vadderade axelremmarna och midjebältet gör det bekvämt att använda Omni 360 under långa perioder. Definitivt vår och barnens favorit i år!

Bärselen är otroligt bekväm, både för bebisen och mamma och pappa. Den har ett extra stöd för din korsrygg, samtidigt som den har korsbara axelremmar för extra säkerhet.

Omni 360 är designad så att din bebis kan sitta mjukt, ergonomiskt och korrekt. Det vill säga rumpan och benen får en M-formad position – vilket är precis vad bebisen ska ha.

Bärselen är ganska stor och avlång, vilket kan känns för stort för ett spädbarn på 1 månad. Men för runt 2 och 3 månaders bebisar sitter den som en smäck! Det går dock att justera sitsen för väldigt små barn, så möjligheten finns.

Materialet känns både robust och komfortabelt. Faktum är att många säger att det är den skönaste bärselen de testat och att den fått barnen att somna eller bli lugna på studs. Bärselen kan användas i alla bärpositioner; framsidan med ansiktet inåt, framsidan med ansiktet utåt, höften och på ryggen.

Det faktum att du kan använda den tills barnet väger 20 kg, gör den till en mycket bra investering i det långa loppet. Omni 360 mesh är helt klart den bästa bärselen på marknaden idag. Den har allt du vill ha för optimal säkerhet och bekvämlighet.