Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Äktenskap i sönderfall

Århundradets kärlekskrig: en punktroman Ebba Witt-Brattström Titeln vinkar till Märta Tikkanens diktsamling från 1978. Båda böckerna kan sägas handla om akut äktenskapskris mellan skapande personer som varit gifta länge Några frågor infinner sig genast: Hur ska en kunna läsa boken utan att blanda ihop verklighetens nyskilda Ebba Witt- Brattström och Horace Engdahl med bokens Hon och Han? Och: Vad är egentligen en punktroman? Låt oss börja utifrån med själva formen.

Oates gjorde resenärens dag i New York

En slumpvis vald dag under semesterveckan slinker vi in på New York Public Library. Strosar runt, handlar i den trevna shoppen (fina kassar), provsitter informationsdisken (känns bra), frågar om lediga jobb (not at the moment) och just när resesällskapet tycker att nu räcker det med bibliotek får jag syn på Joyce Carol Oates! Jag nyper mig i armen flera gånger innan jag förstår – nu händer det! Hon är dagens författare i Books at Noon, en programpunkt där man varje onsdag klockan 12.

Viktiga frågor i god litteratur

Vad är det vi saknar? Är det sådant vi haft och förlorat? Eller är det just det vi aldrig fått åtnjuta? Är det barndomens bristsjukdomar som liksom vägrar läka ut? När blir man egentligen vuxen? Vad vet jag? Men jag vet att när ett föräldrahem plötsligt blir till ett dödsbo kan man gripas av svårartad längtan efter en välstädad, central lägenhet placerad mellan förrättningsorten och bostaden. En välbäddad säng att försiktigt lägga sig ovanpå.