Stridsvagnar av typen 122 Leopard 2 när svenska brigaden samtränar med det amerikanska marinkårsförbandet US marines.
Stridsvagnar av typen 122 Leopard 2 när svenska brigaden samtränar med det amerikanska marinkårsförbandet US marines. Bild: Adam Ihse/TT

Vi är inne på krigsspåret igen

Skillnaden är att nu är även kvinnor för krig.

ANNONS

På grund av Sveriges Natoansökan vi hört att vi varit alliansfria och att vi inte varit indragna i krig på över 200 år. Om vi blickar tillbaka i historien läser vi att från 1200 talet till i början av 1800 talet var Sverige indraget i ett stort antal krig. Vi gjorde erövringar av land genom kolonialiseringar och krig. Vi krigade mot Danmark och Ryssland ett flertal gånger. Från mitten av 1500-talet till mitten av 1600-talet var vi närmast konstant i krig. På den tiden var det männen som var de som ville kriga.

Under flera år av fred och fredssträvan är vi nu inne på krigsspåret igen. Skillnaden hur det var då och nu är att nu är även kvinnor för krig. Tidigare var det kvinnor som talade om fred och försoning, men inte nu. Magdalena Andersson, Annie Lööf, Ebba Busch, Finlands förre statsminister Sanna Marin, EU kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, alla är för krig. De vill skicka mer vapen till Ukraina. Hemska vapen som tar död på unga män från Ryssland och Ukraina. Kvinnor på ledande poster är ingen garanti för fredssträvan. Världen har blivit jämställd även på detta område. Eller är det början på en ny gren av feminism.

ANNONS

Ämnet

ANNONS