Michaela Prochazka, utredare, Socialstyrelsen, Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten, och Stefan Anering, enhetschef, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under Folkhälsomyndighetens pressträff om coronavirusets utveckling.
Michaela Prochazka, utredare, Socialstyrelsen, Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten, och Stefan Anering, enhetschef, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under Folkhälsomyndighetens pressträff om coronavirusets utveckling. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Varför skrämma upp folk om covid-19?

All rationalitet verkar ha försvunnit.

ANNONS
LocationHalland|

Johanna Cederblad TT, ställde häromdagen vid Folkhälsomyndighetens pressträff, den bästa frågan någonsin till generaldirektören, ”när skall ni skruva ner retoriken”?

Allvarliga fall minskar, inläggningar på IVA är rekordlåga, man gör rekordmånga tester och ändå visar samtlig data/statistik att det blir färre och färre som får positiva svar. Syftet med alla åtgärder var ju att platta till kurvan, och frågan är hur mycket man kan platta till den. Jag och många med mig som har läst på kring virusets spridning, hur allvarligt Covid19 är, visar på att detta viruset är väldigt likt andra virus när det gäller spridning, dödlighet osv. Dessutom så finns det ett begrepp som heter ”seasonal influzapatterns”, vilket översatt blir ungefär ”säsongs mönster under influsensaspridning”. Detta finns bra forskning som visar på detta, så frågan jag ställer mig är varför vi envisas med att skrämma upp människor, hålla distansering, fler rop på att vi alla skall använda masker? Nu senast så har kommuner fått rätt att stänga ner restauranger för att dess kunder ev. inte håller rätt avstånd. Rättssäkerhet vaddå?

ANNONS

Titta på kommentarerna som haglar från ”vanligt” folk när det gäller att människor har samlats vid något enstaka tillfälle, såsom Studentfesten i Laholm, eller Bianca Ingrossos fest i Båstad. De låter som en lynchmob, och jag drar lätt paralleller till 30-talets Tyskland eller olika ställen i världen där länder har hamnat i inbördeskrig. Folk ställer sig frågan, hur kunde det ske? Jo, det började med att det var lätt att idiotförklara andra, att de är mindre vetande, och att de nog kommer få sitt straff. Man tar avstånd från andra människor och det blir ett vi och dom.

All rationalitet verkar ha försvunnit, och vetenskapliga data ignoreras till förmån för panik och självisolering. Medierna som skall granska makten har uppenbarligen tappat sitt grunduppdrag.

The Observer

ANNONS