På Island finns det en CO2-sug som gör sten av koldioxid. I igloon pumpas det CO2- berikade vattnet ned i berggrunden.
På Island finns det en CO2-sug som gör sten av koldioxid. I igloon pumpas det CO2- berikade vattnet ned i berggrunden. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Våra styrande måste börja ta ansvar för klimatet

Stöd forskningen kring miljövänlig teknik.

ANNONS
LocationHalland|

Nu har jag hört och sett Gretas senaste tal. Blev lite skrämd för hon såg nästan ondskefull ut och talet var väl överdrivet. Visst måste våra styrande börja ta ansvar. Varför komma med trams om fler lediga veckor eller minskad arbetstid? De pengarna bör satsas på klimatet. Men hur då? Jag tror inte på hatpropaganda även om syftet är gott. Inte heller att vi ska återgå till grottstadiet.

Forskning och utveckling måste sporras och stödjas. För – som Björn Lomberg skriver i SvD 22/9 – när miljövänlig teknik blir billigare än kol och olja, då lämnar vi det fossila. Redan har några kolgruvor i USA stängt på grund av bristande lönsamhet.

ANNONS

Följer man teknikutvecklingen ser man att det går otroligt fort, problemet är att finansiera utvecklingen och få lönsamhet i projekten. Exempel:

På Island kan man fånga upp CO2 ur luften, pressa ner den i jorden och få den omvandlad till fast materia.

En avgasrening som tar upp CO2 och samtidigt producerar el och vätgas (bra fordonsbränsle till bränslecellsbilar) finns men är rätt dyr men vad skulle inte sådana på polska kolkraftverk betyda. Utveckling behövs.

Nya kärnkraftverk ska vi inte bygga med nuvarande teknologi men forska färdigt så att vi kan bygga kärnkraftverk som ”eldar upp våra atomsopor”, då har vi energi för sekler framåt.

Det finns forskare i England och Italien som tror sig lösa fusionsprocessen (tyglad vätekraft) kanske redan om ett eller några decennier. Tanken svindlar.

Svenska forskare påstår sig kunna framställa butanol av CO2 med hjälp av solenergi och nya bakterier, butanol är ett bättre fordonsbränsle än etanol, vi kan driva nuvarande fordonspark fossilfritt.

En detalj: Örnsköldsviks flygplats ska bli centrum för utveckling av elektriska flygplan. Glöm flygskammen.

Hela tiden förbättras och förbilligas elmotor- och batteritekniken.

Våra styrande måste ta ansvar för att stötta denna miljövänliga teknik som jag tror blir vår räddning.

Calle Nyfiken

ANNONS