Varför beslutar politiker att företag (gäller båda stora som små företag) som ”beviljar” sina aktieägare utdelningar, inte skall få ersättning för att korttidspermittera anställda ( i verkligheten är det ersättningar till anställd i stället för att bli uppsagda).
Citat från Expressen: "Regeringen inför omgående ett nytt system med korttidspermitteringar, ……Syftet är att undvika den våg av uppsägningar som nu hotar i coronakrisens spår. – Det här är en helt unik situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S)."
De permitteringsregler som hade gällt tills nu, innebar att företaget fick betala vanlig lön och alternativet var att säga upp anställd, vilket är det naturliga om i stort sett alla intäkter upphör.
Vad innebär att förbjuda utdelning jämfört med att få stöd till att behålla anställda? Ett exempel: SKF gjorde 5,7 miljarder i vinst efter skatt 2019. Planerade utdelning på 2,7 miljarder, beslutade på bolagsstämma i vår om utdelning av 1, 3 miljarder. Företaget har permitterat 1 650 personer och hittills sökt stöd på 40 miljoner.
Skatten på de planerade utdelningarna blir mycket större än vad stödet för de anställda som permitteras är. Mycket hade hamnat i vårt pensionssystem.
SKF beslutade i dag att i stället för att korttidspermittera, varsla 300 tjänstemän i Sverige.
Vad innebär att inte ge utdelning till ägare av företag? Vill staten att all vinst, även om de kommer från tidigare år, i företaget skall raderas ut innan samhället betalar del i permitteringslönen?
Hur många tror ni vill bli företagare i framtiden? Man får inte bestämma över vinsten och man får inte ta del av den!
Det finns säkert många företagare som måste ta ut utdelning från sina företag, för att kunna betala privata lån m m. Företagare som anser att vinsten faktiskt är företagarens/ägarens. (vi har inte längre löntagarfonder).
Hur lätt är för en företagare att säga upp anställda när alla vet att det finns korttidspermittering som företaget får ”bidrag” till? Enda ”kruxet” är att företagen får inte bestämma över sin vinst eller ta del av den. Vill man vara företagare då?
Bengt Åke Salsgård