Sveriges regering måste protestera

Mordet är ytterligare ett exempel på Israels upprepade brott mot pressfriheten.

ANNONS
LocationHalland|

Tidigt på morgonen onsdagen den 11 maj, dödades Al Jazeeras korrespondent i Palestina, Shireen AbuAqleh, av den israeliska militären. Shireen bevakade tillsammans med flera andra journalister ockupationsarméns raid mot flyktinglägret i den palestinska staden Jenin.

Shireen och hennes kollegor bar hjälmar och skottsäkra skyddsvästar med en tydlig text PRESS. Shireen dödades med ett skott vid örat strax under hjälmen

Shireen, som hade dubbelt medborgarskap, amerikanskt/palestinskt, har arbetat för den arabiska TV-kanalen Al Jazeera i Palestina och Israel sedan 1997 och var en av de mest kända korrespondenterna i Mellanöstern.

Mordet är ytterligare ett exempel på Israels upprepade brott mot pressfriheten. Den Internationella Journalistfederationen kommer att bifoga uppgifter om mordet till den anmälan som sedan tidigare lämnats till den Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Sedan 2018 har minst

ANNONS

144 palestinska journalister skadats eller mördats av de israeliska styrkorna,

Varbergs Palestinagrupp utgår nu ifrån att det kommer kraftiga fördömanden från alla som värnar pressfriheten och internationell rätt.

Vi uppmanar särskilt Sveriges regering att framföra protester mot det avskyvärda mordet och de allvarliga israeliska angreppen på pressfriheten.

För Varbergs Palestinagrupp

Christer Sandberg

ANNONS