Staten ska inte lägga sig i hur många barn en familj skall skaffa, och absolut inte ge incitament för att man ska skaffa många barn, skriver Leo Rand (M).
Staten ska inte lägga sig i hur många barn en familj skall skaffa, och absolut inte ge incitament för att man ska skaffa många barn, skriver Leo Rand (M). Bild: Roger Larsson

Som förälder har man ett ansvar att försörja sina barn

Varför ska skattebetalarna bidra till de som väljer att skaffa stor familj?

ANNONS
LocationHalland||

Svar

på ”Sluta straffa våra barn, Muf”

Tider förändras. Som SSU-representanten lyfter, så lever vi i svåra ekonomiska tider. Det har nog inte undgått någon. Enligt Statistiska centralbyrån så är inflationen uppe på 7,5% under augusti månad.

Vad som då inte fungerar, är för SSU att klamra sig fast vid en gammal välfärdsstruktur. För 40 år sedan hade Sverige inte den demografin som vi i dag har. Vad SSU och MUF kan enas om är att utanförskapsområden har växt i dag. En större andel människor än för 40 år sedan lever i dag i utanförskap, inte minst de nysvenska kvinnor som vi idag ser har svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden.

ANNONS

Ett samhälle som Sverige skall vara välkomnande för alla människor. Flerbarnstillägget i teorin är en fin sak, ett samhälle där staten garanterar att barnens framtid säkerställs.

SSU menar på att MUF endast ser siffror i statistik och avhumaniserar de människor som lever i Sverige. Men SSU, som ofta pratar om solidaritet och medmänsklighet, missar framförallt kvinnorna som hämmas av flerbarnstillägget.

Staten ska inte lägga sig i hur många barn en familj skall skaffa, och absolut inte ge incitament för att man ska skaffa många barn. Konsensus kan vi nog finna i att föräldrar ska kunna ha möjligheten att försörja det första barnet, i detta fall de första två.

Men varför ska staten och skattebetalarna vara med och förse de som väljer att bilda en stor familj med ekonomiskt bistånd? Som förälder har man ett ansvar att försörja sina barn. Om man nu av fri vilja väljer att bilda en stor familj, hur blir det då övriga skattebetalares plikt att förse andra människor med ekonomiskt bistånd för att få leva ut sina drömmar som en stor familj?

Jag är personligen inte emot stora familjer, men förklara för mig SSU, varför det är min skyldighet att bistå familjer som vill skaffa 4, 6 eller 10 barn?

ANNONS

Det är dags att vi anpassar politiken efter demografi, välfärdsutveckling och ekonomiska förutsättningar – och lägger politiken därefter.

Leo Rand (M)

distriktsordförande MUF Halland

fullmäktigegruppen Halmstad

LÄS MER:Sluta straffa våra barn, MUF

ANNONS