Insändarskribenten förvånades av att sköterskan inte hade munskydd.
Insändarskribenten förvånades av att sköterskan inte hade munskydd. Bild: Magnus Andersson/TT

Sköterskan hade varken munskydd eller visir

Vad är bestämmelserna?

ANNONS
LocationVarberg|

Nyligen var jag på Läjeskliniken. Blodprov togs på lab. Jag förvånades över att sköterskan hade varken munskydd eller visir. Avståndet mellan henne och mig var ju väldigt kort.

Vilka riktlinjer har ni på Läjeskliniken med tanke på coronapandemin? Vad är bestämmelsen?

Tacksam för svar.

Fundersam patient

Svar

från Läjeskliniken

Patientsäkerhet är högt prioriterat på Läjeskliniken och vi är angelägna om att följa de rutiner och riktlinjer som finns gällande smittskydd och vårdhygien. Det finns tydliga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten kring vilken skyddsutrustning som ska användas i olika situationer vid vård av patient med misstänkt eller konstaterad covid-19. Därför har vi en helt separerad mottagning för alla patienter med symtom på luftvägsinfektion. Vi har även tydlig info vid entré samt på hemsida och i telefon att inte gå in på kliniken vid symtom på luftvägsinfektion. Vid allt patientnära arbete följs grundläggande hygienrutiner.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten anger att man utöver detta kan överväga visir och munskydd i situationer med närkontakt med alla patienter över 70 års ålder men ovan beskrivna åtgärder är av större vikt. Hittills har vi på Läjeskliniken bedömt att nyttan av denna tilläggsåtgärd är så liten att det inte är motiverat att införa den då det skulle riskera att skapa en brist på skyddsutrustning i situationer där det är av mer avgörande betydelse. Slutligen, vid fler frågor välkomnar vi dig att ställa dem direkt till oss för en smidigare kommunikation.

Therese Mårtensson

distriktsläkare och Verksamhetschef, Läjeskliniken.

ANNONS