Kan vi som konsumenter kan motstå konsumtionssamhällets alltmer bekväma livsstil där allt ska vara oss serverat, undrar skribenten.
Kan vi som konsumenter kan motstå konsumtionssamhällets alltmer bekväma livsstil där allt ska vara oss serverat, undrar skribenten. Bild: Kallestad

Skogen förbereder för skördefest

Ett svindlande slöseri med bär som inte plockas.

ANNONS
LocationHalland|

Den rika blomningen ute bland bärtuvorna bäddar för ett rekordår av skogens röda guld, blåbär och hjortron. Skogen verkar därmed ta igen skadan från de senaste årens klena bärtillgångar och bjuder generöst åter in oss till en stundande skördefest där det bara är att ta för sig av de ädla råvarorna, gratis och närproducerat. Vår unika allemansrätt står för hela kalaset!

Vi får därmed möjlighet att skörda färska och ekologiska bär i gemytlig samvaro ute bland lingontuvorna – ofta med en fylld kaffekorg. Den bärtraditionen finns det all anledning att värna och vara rädd om! Den ger oss en berikande naturupplevelse i coronafri miljö med känslan av att på egen hand ha producerat ett äkta livsmedel - där vi också idag med mer uppdaterade och effektiva skörderedskap, som till exempel bärräfsor, slipper mycket av det forna slitgörat i samband med bärplockningen!

ANNONS

Frågan är bara om vi som konsumenter kan motstå konsumtionssamhällets alltmer bekväma livsstil där allt ska vara oss serverat, tillgängligt via varuhyllorna med bärburkar fyllda av tillsatser och konserveringsmedel?

Vår svenska skog utgör kärnan i vår välfärd. Samtidigt finns här ett svindlande slöseri med skogens rika bärtillgångar, där vi endast tar till vara ca 3-4% av bären – resten förfars... I nationalekonomiska termer handlar det om årliga förluster i miljardklassen...!

Hans Luthman

ANNONS