Simskoleplatserna var slut en minut efter att bokningen öppnat, skriver insändarskribenten.
Simskoleplatserna var slut en minut efter att bokningen öppnat, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så gott som omöjligt att boka simskola i Varberg

Behovet av en väl fungerande simhall med simskola i Veddige kommer vara stort i framtiden, skriver Anders och Pernilla Nyholm.

ANNONS
LocationVarberg||

För tillfället är Veddiges simhall stängd tills vidare, vilket gör att endast Pingvinen i Varberg finns tillgänglig för simskoleaktiviteter i Varbergs kommun. Detta har medfört att det är så gott som omöjligt att boka simskola för vår son.

När Medley en dag i december 2021 släppte platser till simskolan för januari 2022, bestämde jag mig för att jag skulle vara inloggad på deras hemsida och redo att boka i samma stund som platserna släpptes. När klockan slog över till 12:00, den tid då det var möjligt att boka tider, uppdaterade jag hemsidan och fyllde i uppgifterna som krävdes för bokningen. När jag var färdig och skulle avsluta bokningen informerades jag om att det inte fanns några tider tillgängliga. Jag provade att boka andra tider och veckodagar, men samma meddelande om att inga tider fanns tillgängliga dök upp på skärmen. Och då hade det gått mindre än 1 minut sedan jag först påbörjade försöket att boka en plats. Tidigare i höstas försökte min fru boka in vår son på simskolan i Varberg, men tyvärr lyckades inte heller hon på grund av att de få platserna tog slut direkt efter att de släpptes.

ANNONS

Vår son har haft det lite svårt att känna sig trygg i vatten vilket inneburit att han flertalet gånger under cirka två års tid fått repetera simskolans första steg. Efter sista simskoledagen i somras kom han stolt hem och berättade att han äntligen var redo att gå vidare till nästa steg. Men idag, mer än sex månader senare har han fortfarande aldrig fått möjlighet att påbörja steg 2. Han har därefter flertalet gånger frågat om han inte kan få börja på simskolan. Men tyvärr måste vi varje gång förklara för honom att det inte finns någon ledig plats för honom. Jag tycker att det är ledsamt och skamligt, att han och andra barn inte ska få chans få utveckla sina simkunskaper och stärka tryggheten med att vara i vatten i regi av en riktig simskola. Med tanke på Veddiges simhall stora upptagningsområde så kommer en nedläggning av simhallen i Veddige få negativa konsekvenser på barns simkunnighet i hela kommunen, eftersom Pingvinen i Varberg även ska täcka upp för de barn som kommer från Veddiges upptagningsområde.

Enligt Skolverkets kursplan skall barn i årskurs 1-3 ha förmåga att genomföra lekar i vatten samt kunna simma på mage och rygg. En stängning av Veddiges simhall kan därför anses som en nedmontering av skolan i Varbergs kommun, vilket kommer att leda till begränsade möjligheter för barn att lära sig att simma. Är det tänkt att Veddiges skolbarn ska åka med bussar till Varberg för simundervisning? Är det verkligen ekonomiskt och hållbart för miljön?

ANNONS

Tänk dig en familj i Veddige med två barn, där båda barnen på olika veckodagar har lyckats få platser i Pingvinens simskola. De ökade antalet resor till och från Varberg får inte bara konsekvenser för familjers vardagsekonomi utan även på miljön i form av ökat utsläpp från fler antal bilresor. Jag tänker också på äldre och rörelsehindrade vilka frekvent nyttjat Veddiges simhall, inte bara för att få motion och friskvård utan också för att bibehålla socialt umgänge. För dessa personer är tillgång till en närliggande simhall lika med livskvalité som nu är på väg att tas ifrån dem.

Veddige är idag en av Varbergs kommun största tätorter. Veddige är också ett samhälle som ständigt växer. Och därför kommer också behovet av en väl fungerande simhall med simskola i Veddige vara stort i framtiden. Ska vi tänka hållbart måste vi satsa lokalt.

Anders och Pernilla Nyholm

ANNONS