(AP Photo/Matt York)
(AP Photo/Matt York) Bild: Matt York

Rör inte LAS

”Facket behövs, nu mer än någonsin”.

ANNONS

Jag har varit medlem i Kommunal i 30 år. Överenskommelsen om LAS (Lagen om anställningsskydd) mellan Kommunals höjdare och arbetsköparna är det värsta svek jag varit med om!

Facket behövs. Nu mer än någonsin. Men jag ger inte fem öre för svikarna i Kommunals förbundsstyrelse.

Tobias Baudin glädjer sig över att hyvling av avtalen minskar och att visstidsanställningar snabbare övergår till fast anställning. Men sedan kommer det riktigt hemska: Kap 3 §4 i den nya överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal: "När fråga är om sakliga skäl i form av samarbetssvårigheter ska det för uppsägning vara tillräckligt att samarbetssvårigheterna varit så svåra att de påverkat arbetsplatsen negativt och varit av en sådan karaktär att de måste åtgärdas. Uppsägning måste då framstå som den enda kvarvarande rimliga åtgärden."

ANNONS

Samarbetssvårigheter blir nu ett uttalat skäl för uppsägning. En kraftig uppluckring. Sakliga skäl är inte och kommer inte tolkas som Saklig grund, som det hette tidigare. Arbetsköparna fick precis det de ville.

Redan idag sparkas mängder av folk runt omkring i landet. Mörkertalet är förmodligen enormt. Bara i Varbergs kommun sparkades 13 personer år 2019.

Nu ökas ytterligare arbetsköparens möjligheter att sparka folk som protesterar mot missförhållanden på jobbet, vare sig det gäller att de sabbar våra parkeringar på Östergården eller tvingar oss att söka om våra tjänster när verksamheten flyttas till Midsommargården. Usch rent ut sagt!

Tobias Baudin har gjort ett beställningsjobb till den socialdemokratiska regeringen. Den egna karriären tar ett språng framåt och det är kanske ministerpost eller annat steg i karriären som blir belöningen framöver.

Överenskommelsen om LAS kommer i dagarna att skickas in till regeringen som ska göra lag av delar av överenskommelsen.

Men medlemmarna måste få säga sitt. Avtalet måste ut på medlemsomröstning!

Ingemar Ericsson

Folkrörelsen och partiet 24:7

ANNONS