Vi har påpekat att vi inte kommer förbjuda inköp av ekologiskt, skriver Olle Hällnäs (SD).
Vi har påpekat att vi inte kommer förbjuda inköp av ekologiskt, skriver Olle Hällnäs (SD).

Vi måste vara smartare vid inköp av ekologiskt

Skillnaden i klimatpåverkan mellan ekologiskt och konventionellt är extremt liten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på ”Biologisk mångfald – redo att offras av SD!”

Jeanette (S) är orolig över att vi skall ta bort kravet om 35 procent ekologiskt och målar upp den dystraste och mörkaste bild hon kan komma på. Vi har påpekat att vi inte kommer förbjuda inköp av ekologiskt, men däremot vara smartare med vilka livsmedel som köps in som ekologiska.

En stor del av det ekologiska vi idag köper in i kommunen är mejeriprodukter och kött. Skillnaden i klimatpåverkan mellan ekologiskt och konventionellt inom dessa områden är enligt Sveriges lantbruksuniversitet extremt liten.

Med andra ord kommer vi lägga fokus på de grödor där ekologiskt har, i förhållande till kostnad, mest nytta för oss i kommunen. Detta istället för att sätta ett mål som driver kostnad men med liten effekt som Jeanette (S) önskar. Att det skall vara giftfritt i så stor grad som möjligt är en självklarhet!

ANNONS

Så till skillnad från Socialdemokraterna som uppenbart gladeligen spenderar kommunala skattepengar så tar vi ansvar och ser till att de pengar vi spenderar på ekologiskt ger mest nytta för pengarna. Det är mer hållbart i längden.

Vad gör vi för de besparingar som slopande av kravet på ekologiskt betyder? Jo, vi slopar de helvegetariska dagarna och ger elever större valfrihet gällande mat. Det behövs nu när inflationen slår hårt hos befolkningen, primärt de med små inkomster.

Olle Hällnäs (SD)

Servicenämndens ordförande

LÄS MER:Biologisk mångfald – redo att offras av SD!

ANNONS