Vi kan påverka med vår inställning till framtiden

En alltför svart syn riskerar helt enkelt att leda till hjälp till självstjälp.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Om fler och fler slutar handla hos sina lokala handlare så kommer det att leda till att människor förlorar jobbet och att fler företag går i konkurs, skriver Johan Grip.
Om fler och fler slutar handla hos sina lokala handlare så kommer det att leda till att människor förlorar jobbet och att fler företag går i konkurs, skriver Johan Grip. Bild: Kalle Pettersson

Svar

på krönikan ”Man kan inte tänka sig ur en kris”

I en krönika i Hallands Nyheter den 18 oktober visar skribenten Malin Lernfelt omtanke om min bokhylla, och jag vill därför ge ett lugnande besked: det står inte en endaste självhjälpsbok där. Om jag var otydlig i mitt budskap vill jag denna gång vara glasklar, Malin Lernfelt har helt rätt i att bara sitta hemma och vara optimist inte hjälper svensk ekonomi, men dominoeffekten som det skapar om alla sitter hemma och deppar är desto värre.

Om fler och fler slutar handla hos sina lokala handlare så kommer det att leda till att människor förlorar jobbet och att fler företag går i konkurs. Bolånetagare har länge endast beviljats lån utifrån premissen att de ska klara minst 6-8 procent i boränta, ingen ska behöva sälja sitt hem baserat på dagens räntenivåer. Det som händer är i stället att hushållen drar ned köp av nya bostäder och på övrig konsumtion (särskilt sällanköp) och det är det som driver på företagens fallande lönsamhet.

ANNONS

Vi kan påverka genom de val vi gör och dessa påverkas i sin tur av vilken inställning vi har till framtiden. En alltför svart syn riskerar helt enkelt att leda till hjälp till självstjälp. Att vända en Atlantångare tar bara några minuter. Att ta sig an den här kostnadskrisen kommer ta betydligt längre tid än så, men ju fler som anpassar sig till den nya verkligheten och inte krampaktigt håller fast vid den gamla desto större chans att vi kan vända skutan snabbt.

Johan Grip

Chefsekonom Företagarna

ANNONS