Vårdkrisen fortsätter trots nytt avtal, skriver Lisa Roos.
Vårdkrisen fortsätter trots nytt avtal, skriver Lisa Roos. Bild: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Vårdkrisen fortsätter!

Nu är avtalsrörelsen över och tyvärr känns det som att striden var förgäves.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS

I december 2023 sa vårdförbundet upp sitt avtal med SKR och Sobona, vårdförbundet var tydliga, hit men inte längre, nu är det dags för arbetsgivaren att ta ansvar för vården och vår arbetsmiljö som båda är sjuka (och faktiskt redan då samhällsfarliga). Som medlem kändes det fantastiskt! Äntligen händer det något!

Vi kommer inte ge oss förrän vi får igenom våra krav, vi är starka och har resurser för att strida för bättre villkor. Det var den känslan som förmedlades från vårdförbundet centralt.

Nu är avtalsrörelsen över och tyvärr känns det som att striden var förgäves, även fast ett fåtal punkter i det nya avtalet är till det bättre, så är det inget som kommer "rädda vården" och en våg av besvikelse och ännu mer frustration sköljer över mig och många andra medlemmar.

ANNONS

Sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor ansåg som samhällsfarliga under strejken men faktum var att vi var samhällsfarliga långt innan och kommer fortsätta vara det så länge arbetsmiljön inte förbättras och det kommer den inte göra med det nya avtalet!

MEN! ansvaret över vår arbetsmiljö ligger ytterst på vårdens alla arbetsgivare som styrs av folkvalda politiker! Ansvaret ligger inte på vårdförbundets medlemmar.

Så länge politikerna blundar för den kris som råder inom svensk sjukvård så kommer vården fortsatt vara samhällsfarlig oavsett vad vårdförbundet gör eller inte gör!

Lisa Roos

som INTE längre är anställd som sjuksköterska!

ANNONS