Varbergs fästning ger en karaktär åt hela staden och är något unikt även jämfört med hela övriga Sverige, skriver insändarskribenterna.
Varbergs fästning ger en karaktär åt hela staden och är något unikt även jämfört med hela övriga Sverige, skriver insändarskribenterna. Bild: Annika Karlbom

Varberg, en stad med ett unikt landmärke

Få andra städer i Sverige har så fina kvaliteter som Varberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|

Äntligen har Varbergs politiker börjat diskutera kvalitetsfrågorna i Västerport – inte bara ekonomin.

Vi börjar med vilka kvaliteter Varberg redan har:

Det finns en fästning som är mer än 700 år gammal, med en imponerande höjd och ett fantastiskt läge vid öppet hav. Varbergs fästning ger en karaktär åt hela staden och är något unikt även jämfört med hela övriga Sverige. Fästningen är Varbergs landmärke.

Kurortsmiljön med Kallbadhuset, Varmbadhuset och Societetshuset är ovanligt välbevarad och sammanhållen. Även Varbergs stadskärna inom rutnätsstaden har många fina miljöer. Och torget har en stor levande handel och karaktärsrika byggnader. Stadens läge vid havet är fantastiskt.

ANNONS

Få andra städer i Sverige har så fina kvaliteter som Varberg. Dessa ska vi vara rädda om och skydda.

Vi är därför emot att man bygger ett högt hotell i Västerport (nu planeras för 53 meter) – alldeles i närheten av fästningen. De andra hotellen i Varberg är inte så höga, det behöver inte heller hotellet i Västerport vara. I vilket fall som helst bör inte hotellet bli högre än 25 meter! Med ett lägre hotell blir fästningen fortfarande den dominerande byggnaden vid staden och havet. Fästningens kvaliteter blir kvar.

Andra städer har något att lära oss: I Halmstad har invånarna lyckats hindra att ett högt hotell byggs i centrum och nära Halmstads slott. I Stockholm har man inte byggt något höghus i Gamla stan nära Slottet. När Eifeltornet planerades i Paris lade man det långt från de centrala delarna kring Notre Dame.

Vad gäller Västerport överlag tror vi att många bör tänka om. Västerport med sitt läge vid havet kommer att vara en plats där alla Varbergsbor vill promenera. Istället för att tänka på hur mycket pengar kommunen kan tjäna på att sälja fastigheter där, så bör man lägga ett helt annat perspektiv. Det viktigaste måste vara att skapa en trivsam miljö för stadens invånare och alla besökande turister att vandra i och att titta på. Då kommer Västerport att bli en utveckling av Varbergs kvaliteter. Västerport kan då läggas till de andra fina värden som Varberg redan har.

ANNONS

Christina Andersson-Wiking

Pablo Wiking-Faria

ANNONS