Älmhult. På Ikeamuseet möts besökarna av en bild på Ingvar Kamprad. Bilden är sammansatt av mängder av små porträtt på anställda.
Älmhult. På Ikeamuseet möts besökarna av en bild på Ingvar Kamprad. Bilden är sammansatt av mängder av små porträtt på anställda.

Utan företag stannar Sverige

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Företag. Nyligen gick Ingvar Kamprad, en av Sveriges största och mest framgångsrika entreprenörer någonsin, ur tiden. Vid sin död efterlämnade han ett globalt möbelimperium utan dess like, men när han startade sin verksamhet i småländska Älmtaryd hade han bara sina egna händer och sitt eget huvud till hjälp.

Ingvar Kamprads gärning bestod inte bara i att sprida platta paket med tillhörande sexkantiga nycklar värden över, utan även i att sprida svensk design, svensk mat och svensk kultur. Få människor har bidragit i lika hög grad som Kamprad till att sätta Sverige på den internationella kartan. Hans enda jämbördige är förmodligen Alfred Nobel.

ANNONS

Så varför denna lovsång? Jo, för att den svenske entreprenören, innovatören och företagaren behöver all hyllning den kan få. Utan företagen stannar nämligen Sverige. Inga jobb, inga skatteintäkter och ingen välfärd. Därför behöver vi en politik som gynnar entreprenörskap, företagande och arbete.

Istället sitter vi med en regering som förefaller se som sin främsta uppgift att på olika sätt försvåra och förhindra företagande. Det tar sig inte minst uttryck i den pågående klappjakten på företag inom välfärdssektorn där regeringen – ivrigt påhejade av LO – lagt fram ett förslag som effektivt skulle slå undan benen på en hel marknad av företag som bedriver vård, omsorg och skola. Dessutom i en bransch med en mycket hög andel kvinnliga företagare.

Hade regeringen kommit med samma förslag på vinstbegränsning gentemot byggbranschen – alltså de företag som bygger våra sjukhus, äldreboenden och skolor – så hade LO naturligtvis gått i taket eftersom det hade berört de manliga företagarna och medlemmarna.

Det Sverige behöver är inte en regering som motverkar företagande utan en regering som vill bidra till att fler företag växer fram. För detta krävs åtgärder så som förbättrad infrastruktur, lägre arbetsgivaravgifter, förbättrade möjligheter till startkapital, minskat regelkrångel och fler företagsformer.

ANNONS

Ikea gick från enkelt postorderföretag till globalt jätteföretag, vilket naturligtvis är fantastiskt, men det viktiga i historien om Ikea är berättelsen om den enskilda människan som såg en idé, trodde på den och utvecklade den. Det viktiga är alltså inte att ett företag växer och anställer tusentals människor utan att det över huvud taget startar.

Sverige behöver politiker som ser möjligheten och potentialen i människors idéer och som förstår att den svenska välfärden är beroende av de svenska företagen. Det har vi inte idag! Sverige behöver ett nytt ledarskap.

Henrik Oretorp (C)

distriktsordförande Centerpartiet i Halland

Karin Åkesson (C)

vice ordförande

Christofer Bergenblock (C)

vice ordförande

ANNONS