Omvärldsläget har visat att frågan om landets försörjningstrygghet, inte minst på livsmedelsområdet, snabbt behöver tas på största allvar, skriver Kristdemokraterna.
Omvärldsläget har visat att frågan om landets försörjningstrygghet, inte minst på livsmedelsområdet, snabbt behöver tas på största allvar, skriver Kristdemokraterna. Bild: Chris Anderson/TT

Sveriges försörjningstrygghet av livsmedel måste bli bättre

Branschen själva rapporterar om en negativ framtidstro, så uppenbarligen har strategin till stora delar misslyckats.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

I midsommarveckan fyllde den svenska livsmedelsstrategin 5 år. Den beskriver hur målet ska vara en konkurrenskraftig livskraftig där den totala livsmedelsproduktionen ökar och att en produktionsökning kan bidra till en ökad självförsörjning av livsmedel. Ett relevant mål, i synnerhet sett till dagsläget där varannan tugga vi äter är importerad.

Men branschen själva rapporterar om en negativ framtidstro, så uppenbarligen har strategin till stora delar misslyckats. Omvärldsläget har visat att frågan om landets försörjningstrygghet, inte minst på livsmedelsområdet, snabbt behöver tas på största allvar. Det råder redan svält i Östra Afrika och omkring 25 miljoner ton spannmål ligger fast i Ukrainska hamnar i juni.

ANNONS

Den globala livsmedelsförsörjningen hänger i en skör tråd så vi måste utnyttja hela potentialen i svensk primärproduktion för att producera livsmedel, både för våra egna medborgare och för världsbefolkningen. Vi behöver minska vårt beroende av importerade bränslen, både fossila och biologiska, vilket är möjligt då Sverige har goda förutsättningar att producera biobränsle både från skog och åker. Vi behöver också öka vår produktion av en mängd andra produktionsmedel t.ex. gödsel, förpackningar, skyddskläder och rengöringsmedel. Utöver en ökad inhemsk försörjning av insatsmedel behövs skyndsamt en ökad beredskapslagring av många produkter för att vi ska kunna hålla igång den livsviktiga matproduktionen.

Kristdemokraterna vill ta ansvar för Sveriges framtid och då är en ökad självförsörjning av livsmedel en avgörande del.

Peter Kullgren

Partisekreterare (KD)

Magnus Oscarsson

Jordbrukspolitisk talesperson (KD)

Morgan Börjesson

Toppkandidat Varberg (KD)

Georgia Ferris

Toppkandidat Falkenberg (KD)

ANNONS