För S är det uppenbart att omsorgen behöver mer pengar och det har vi tagit ansvar för i våra budgetar, skriver Jeanette Qvist (S).
För S är det uppenbart att omsorgen behöver mer pengar och det har vi tagit ansvar för i våra budgetar, skriver Jeanette Qvist (S). Bild: DGP dickgillberg.se

Sven, ta ansvar för omsorgen istället!

Uppenbart är att socialnämndens ordförande inte ser kopplingen mellan de ekonomiska förutsättningar hans budgetar ger omsorgen och vilka effekter det får för omsorgstagare, anhöriga och personal.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|

Svar

på ”Det är första maj, inte första april!”

När jag beskriver vilka konsekvenser Varbergsalliansens (M, SD, KD, L) tighta budgetar fått för omsorgen i Varberg tycker Sven Andersson (M), ordförande för socialnämnden i Varberg, att jag ”snurrar till det, slår personligt rekord och tar fel på datum”.

Uppenbart är att Sven inte ser kopplingen mellan de ekonomiska förutsättningar hans budgetar ger omsorgen och vilka effekter det får för omsorgstagare, anhöriga och personal. Många sjukskrivna, dålig arbetsmiljö för personalen och okloka beslut som stängning och nedläggning av välfungerande bra boenden, är några exempel.

Det verkar som om han har ”glömt” att Lindgården stängdes ner i början av 2022 och tvingade sköra människor från deras hem. Som brickor i ett spel flyttades de för en påstådd akut renovering som inte kunde låta människor bo kvar under tiden. Orsaken var att få ihop budgeten eftersom M-styret handlat upp privata äldreboendeplatser som garanterade den privata vårdgivaren pengar antingen det fanns omsorgstagare eller ej. Detta sa givetvis S nej till! Andersson kallar det en ”paus”, men för de drabbade var det ingen ”paus”, utan en stängning! Istället för en renovering där äldre kunde bo kvar, stängdes boendet för att få ihop budgeten. Nu återöppnar Lindgården, vilket är bra, men till ett högt pris för de drabbade.

ANNONS

Andersson förstår inte heller varför jag kritiserar stängningen av Fogdevägen. Ett beslut som Sven (och Varbergsalliansen (M, SD, KD, L)) verkar mycket nöjda med. Orsaken till stängningen var en alltför snäv budget. I nämndens handlingar står det klart: ”Förvaltningen föreslår avveckling av det särskilda boendet på Fogdevägen som en åtgärd att förbättra den ekonomiska situationen på förvaltningen”. Återigen tvingades äldre från sina hem och ett bra boende i ett växande Tvååker att slå igen.

För S är det uppenbart att omsorgen behöver mer pengar och det har vi tagit ansvar för i våra budgetar. Att den styrande Varbergsalliansens budgetar inte möter omsorgens behov. Det får Sven ta ansvar för.

Jeanette Qvist (S)

kommunalråd i opposition

ANNONS