Staten och jägarna borde utveckla nätverktyg som informerar om pågående älgjakt, tycker Hans-Örjan Norhrstedt och Elisabeth Hedlund.
Staten och jägarna borde utveckla nätverktyg som informerar om pågående älgjakt, tycker Hans-Örjan Norhrstedt och Elisabeth Hedlund. Bild: Privat

Svårt att få veta när älgjakt pågår i naturen

Vi vandrare avstår gärna att gå i ett område där det jagas i stunden. Men det förutsätter att vi kan få nödvändig information, skriver Hans-Örjan Nohrstedt och Elisabeth Hedlund.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Skogen lockar och drar. Många vill vara där för jakt, vandring, sport och bär- och svampplockning. Särskilt under hösten är det konkurrens och krockar inte uteslutna.

Allemansrätten ger alla rätt att vistas i skogen, inte bara markägare.

Vandringsintresset har ökat enormt. Pandemin öppnade dammluckorna. Facebook-gruppen ”Vandra i Halland” växte från 300 till 13000 på ett par år. Det är 5000 fler än antalet jägare i Halland. Varannan söndag åretrunt ordnar vi gemensam vandring.

Det var tanken närmast att den 14:e ordna en vandring, denna gång i Naturskyddsföreningens regi. Först tänkte vi att vi skulle besöka naturreservaten Skogen och Berg. I regi av FB-gruppen ”Vandra i Halland” har vi gått där flera gånger, det är fina områden.

ANNONS

Det slog oss plötsligt att älgjakten kanske pågår då. I vissa reservat ingår jakt, i andra inte. Oavsett ligger dessa två omgivna av skogsmark, varför jakt kan vara aktuell i närområdet.

Vi kontaktade länsstyrelsen som är reservatsförvaltare. Där hade dom ingen aning, vare sig om det skulle jagas eller om vem som var markägare eller jaktledare.

Vi fick själv göra deckarjobbet i timtal. Först på Hitta.se för att på kartor finna fastighetsbeteckningarna dit vi tänkt oss. Tre fastigheter berördes. Sen fick vi jaga ägarnamn i Fastighetsregistret. Slutligen mobilnummerjakt på Hitta appen. Vi messade tre markägare, förklarade ärendet och bad dem ringa upp. Bara en svarade tyvärr. Med andra ord helt värdelöst.

Vi bytte då till att vi får gå runt Älvasjön istället. Där lär ingen älgjakt pågå, tror vi. Vi får hitta på ett nytt platsanknutet program.

Sånt här krångel är inte rimligt. Det måste bli en ändring och enkelt att få reda på om jakt är planerad till ett visst datum.

Vi vandrare avstår gärna att gå i ett område där det jagas i stunden. Men det förutsätter att vi kan få nödvändig information. Vi vill inte resa 5-10 mil med 20-40 personer för att finna att jakt pågår. Sånt skapar irritation.

ANNONS

Nätverktyg för detta borde staten och jägarnas organisationer utveckla tillsammans. Vi inser att där finns säkerhetsaspekter att beakta. Men det är dags nu.

Hans-Örjan Nohrstedt

Naturskyddsföreningen och Vandra i Halland

Elisabeth Hedlund

Vandra i Halland

ANNONS