Ska pengar lånas för att återställa samtliga förvaltningarnas ekonomi till noll? undrar insändarskribenterna.
Ska pengar lånas för att återställa samtliga förvaltningarnas ekonomi till noll? undrar insändarskribenterna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Svag ekonomisk styrning skickar notan till skattebetalarna och bonus till friskolorna

Ska pengar lånas för att återställa samtliga förvaltningarnas ekonomi till noll?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationFalkenberg|

Svar

på ”Varför vill Centerpartiet ge skolbarnen en extra bestraffning?”

Tydligen är Centerpartiet det enda partiet i Falkenberg som tycker det är viktigt att hålla budget. Framtid Falkenberg försöker få det att låta som att vi endast vill att barn- och utbildningsförvaltningen håller budget, det är så klart inte sant. Däremot är det en sorglig sanning att Falkenbergs största förvaltningar gick med underskott förra året och de två största nämnderna barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden gick back 17 respektive 40 miljoner. I år täcks socialnämndens underskott av ett nästan lika stort statsbidrag men med samma budgetdisciplin som nu så kan vi väl förvänta oss ett minst lika stort underskott även nästa år? Förra året fanns det överskott i andra verksamheter som kunde täcka barn- och utbildningsnämndens underskott men hur gör vi om det inte finns ett överskott i år? Ska pengar lånas för att återställa samtliga förvaltningarnas ekonomi till noll? Ska skattebetalarna behöva betala mer för att politikerna inte vågade ta ansvar?

ANNONS

Sanningen är också att vårt förslag både sparar kommunen nästan fem miljoner och ger en minskad kostnad för barn- och utbildningsnämnden under 2024 i förhållande till förslaget från Framtid Falkenberg och med vårt förslag betalas ingen bonus till friskolorna.

Utan budgetdisciplin ökar risken för den hackiga styrning vi nu ser effekterna av i Falkenberg där man vissa år kan anställa fler för nästkommande år göra en tvärbromsning och skära ner på personal. Vi i Centerpartiet i Falkenberg tror inte det är rätt sätt att bedriva trygga verksamheter. Vi behöver vår fantastiska personal på våra skolor, vi behöver elever som klara målen för att komma in på gymnasiet och för att det ska bli möjligt behöver vi modiga politiker som tar ansvar för budgeten.

Anneli Andelén (C)

Elisabeth Svensson Agerbjer (C)

LÄS MER:Varför vill Centerpartiet ge skolbarnen en extra bestraffning?

ANNONS