”Stopp min kropp” är en kampanj som Rädda Barnen driver i förskolan och skolan för att barn ska lära sig säga ifrån när det handlar om ovälkommen närhet från både andra barn och vuxna, skriver insändarskribenten.
”Stopp min kropp” är en kampanj som Rädda Barnen driver i förskolan och skolan för att barn ska lära sig säga ifrån när det handlar om ovälkommen närhet från både andra barn och vuxna, skriver insändarskribenten. Bild: Rajesh Kumar Singh

Stopp min kropp för barnens bästa

Närhet ska ske på barnens villkor.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|
|

– Stopp min kropp!

Sexåringen ser bestämd ut – någon kram ska det inte bli just nu.

Farmor blir först snopen, ja, nästan lite chockad, men sen stolt. Hennes barnbarn har tydligt visat att hon förstått vad det handlar om. Här ska inga vuxna självsvåldigt bestämma när det ska gosas och pussas.

Historien berättas på styrelsemötet för Rädda Barnen och två andra i gruppen fyller på med liknande berättelser i deras familjer den senaste tiden.

För er som inte känner till begreppet är det kanske lite svårt att förstå varför man som farmor blir stolt över att bli avvisad. Men ”Stopp min kropp” är alltså en kampanj som Rädda Barnen driver i förskolan och skolan för att barn ska lära sig säga ifrån när det handlar om ovälkommen närhet från både andra barn och vuxna.

ANNONS

Rädda Barnen centralt har tagit fram undervisningsmaterial och filmer och lokalföreningen i Varberg sponsrar skolorna så att det inte kostar dem något att vara med under höstveckan när kampanjen genomförs.

I fjol delade vi ut över 100 böcker till lågstadieklasser runt om i kommunen, och i år är det förskolorna vi fokuserar på. Kampanjen drar igång vecka 41 (10-16 oktober), och de förskolor som vill ha material kan meddela det på vår facebooksida.

Förhoppningen är förstås att det ska bli lika mycket kramar och pussar i fortsättningen. Men bara när barnen själva vill – jag tror nog att de flesta av oss minns en del blöta pussar och obekväma kramar från tanter och farbröder man helst hade sluppit. Närhet ska ske på barnens villkor. Annars– Stopp min kropp!

Styrelsen i Rädda Barnen Varberg

ANNONS