Svar
på ”Politikerna har ansvar för de beslut som tas under delegation”
Eftersom kunskapen bland allmänheten kanske inte är så stor när det gäller de beslut som tas inom socialförvaltningen kan det vara på plats att reda ut en del begrepp.
Socialförvaltningens tjänstemän i Varberg hanterar årligen tusentals individärenden. Detta gör de i sin myndighetsutövning med utgångspunkt från olika lagar och förordningar samt på delegation från socialnämndens politiker och i socialnämndens namn.
Vad gör då en enskild person om denne inte är nöjd med ett tjänstemannabeslut? Besluten får inte överprövas av nämndens politiker utan ärendet får i stället lämnas för bedömning hos Förvaltningsrätten. Sedan kan ärendet eventuellt gå vidare till Kammarrätten och i ett fåtal fall till Högsta förvaltningsdomstolen. Allt detta sker för rättssäkerhetens skull!
Om man sedan inte tycker om de lagar som finns bör man i första hand kritisera politikerna som stiftat dem, inte tjänstemännen som tillämpar lagarna.
Vilket är då socialnämndens ansvar? Jo, att se till att man i delegationsordningen utser rätt delegater eftersom nämndens politiker rimligen inte har möjlighet att hantera tusentals ärenden själva.
Ett beslut som är taget av en tjänsteman utifrån delegationsordningen kan som sagt inte överprövas av socialnämnden. Däremot kan nämndens politiker inför framtiden återkalla delegationen för en enskild tjänsteman men detta torde vara något extremt sällsynt och inget som jag har varit med om.
Min erfarenhet är att vi i Varberg har mycket dugliga tjänstemän på socialförvaltningen!
Sven Andersson (M)
LÄS MER:Politikerna har ansvar för de beslut som tas under delegation