Bristen på arbetskraft kommer att begränsa tillväxten i Sverige enligt arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, skriver insändarskribenten.
Bristen på arbetskraft kommer att begränsa tillväxten i Sverige enligt arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, skriver insändarskribenten. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Sluta utvisa skattebetalare

Vi har redan i dag brist på folk inom flera områden såsom industri, buss och tågförare, hantverkare, och inte minst personal inom vård och omsorg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Både Sverige och EU har en befolkningskris. Färre ska försörja fler. I Financial Times beskrivs det som en demografisk revolution. DN:s ledare beskriver nyligen det som att vi akut behöver fler invånare i arbetsför ålder.

Det föds för få bebisar. Det behöver födas 2,1 barn per kvinna för att befolkningen inte ska minska, I EU ligger siffran på 1,46, i Sverige på 1,52. Hurt löser man det? Genom import kanske?

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg menar att Sverige behöver ett tillskott av invandrare på 64 000 människor. Varje år. Bristen på arbetskraft kommer att begränsa tillväxten i Sverige enligt honom.

De som talar om ”nollvision” för invandring vill alltså även bromsa Sveriges och EU:s ekonomi och utveckling. Hur smart är det?

ANNONS

Sveriges befolkning blir allt äldre. De närmaste tio åren ökar antalet äldre med nästan 50 procent.

I sex av tio kommuner minskar till och med den arbetsföra delen av befolkningen. Samtidigt kommer förstås behoven av vård och omsorg att öka. Tillgången av arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Vi har redan i dag brist på folk inom flera områden såsom industri, buss och tågförare, hantverkare, och inte minst personal inom vård och omsorg. Det minsta man tycker att man skulle kunna göra då är att försöka behålla dem som redan är här.

Om man inte vill göra det av medmänskliga skäl, så borde man kunna förstå de viktiga ekonomiska (eller egoistiska) skälen. Istället gör man tvärtom, ivrigt påhejade av SD men även M och S.

2015 kom många ensamkommande ungdomar till Sverige, många från Afghanistan. Cirka en tredjedel av dem är kvar i Sverige. De har gått i skola, de flesta har fasta jobb och bostad och pratar svenska. Vi krävde att de skulle göra allt för att de ska integrera sig här, vilket de också har gjort. De har skaffat sig utbildning, bekostad av skattemedel förstås, många har utbildat sig inom bristyrken, som inte svenska ungdomar lockas av, fått fasta jobb och betalar skatt sedan flera år. Men pandemin ledde till bekymmer med Migrationsverket, på grund av den komplicerade ”gymnasielagen” som ställde omänskliga krav för att få stanna.

ANNONS

I dag nio (!) år efter att ungdomarna kom till Sverige pågår en ny våg av utvisningar av dem. Trots att de har fasta jobb där de bidrar till vårt samhälle, så menar Migrationsverket och domstolarna att de inte har rätt att stanna här. Har de kunnat anpassa sig så bra i Sverige, kan de säkert anpassa sig till Afghanistan igen menar man.

Där råder sharialagar, den som inte är tillräckligt religiös riskerar att få händerna avhuggna. Istället reser de afghaner som får utvisningsbeslut ofta till Tyskland eller Frankrike.

Har vi överskott av undersköterskor i Halland? I Kungsbacka? Nyligen fick en undersköterska som bor där beslut om utvisning i domstolen. Han hade fast jobb på ett äldreboende. Han hade mycket ansvar, lade scheman och var uppskattad på sitt jobb. Vem ska ersätta honom?

Har vi råd att utvisa fler ungdomar som visat att de vill stanna här? Vem ska sköta om mig när jag blir gammal?

Björn Mellquist (V)

Varberg

ANNONS