Den genomsnittliga kostnaden för att försörja ett barn under det första året är 150 000 kronor, vilket är avsevärt mycket mer än beloppet för flerbarnstillägget, skriver insändarskribenten.
Den genomsnittliga kostnaden för att försörja ett barn under det första året är 150 000 kronor, vilket är avsevärt mycket mer än beloppet för flerbarnstillägget, skriver insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad/TT

Sluta straffa våra barn, MUF

Flerbarnstillägget har varit en viktig del av vår välfärdsstruktur i över 40 år.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Svar

på ”Det är dags att vi slopar flerbarnstillägget”

Barns välbefinnande och familjers ekonomiska trygghet ligger mig som socialdemokrat varmt om hjärtat. Det är med sorg jag ser hur barnfamiljer reduceras till statistik i debattartiklar istället för att behandlas som medmänniskor. Vi lever i tuffa ekonomiska tider och jag känner med de familjer som kämpar varje dag för att ekvationen ska gå ihop. I en tid när samhället ställs inför utmaningar som påverkar oss alla har vi ett gemensamt ansvar gentemot varandra. Vi kan inte tillåta att barn blir de som betalar priset för politiska beslut eller ekonomiska nedskärningar.

Flerbarnstillägget har varit en viktig del av vår välfärdsstruktur i över 40 år. Det har fungerat som ett ekonomiskt stödsystem för familjer med fler barn vilket har hjälpt till att jämna ut ekonomiska ojämlikheter och säkerställa en viss livskvalitet för barnen.

ANNONS

I år publicerade Försäkringskassan en rapport vid namn “Flerbarnstillägget har störst betydelse för familjer med många barn”. I den framgår det att den grupp som tar emot flest utbetalningar är familjer med två barn och att en majoritet av flerbarnstillägget som betalas ut går till familjer som har två respektive tre barn. Därför är det felaktigt att påstå att det på något vis ska vara vanligt för en familj att föda 11 barn i syfte att göra vinst från staten. Jag vill även understryka att den genomsnittliga kostnaden för att försörja ett barn under det första året är 150 000 kronor, vilket är avsevärt mycket mer än beloppet för flerbarnstillägget. Det är inte bara helt felaktigt att påstå att familjer driver någon form av "affär" genom att skaffa flera barn, utan det visar även på den skamliga synen på människor som MUF har. Det stora problemet med fuskande i vår välfärdsstat är inte bidragsfuskande. Det är skattefuskande. Men MUF och alla andra springpojkar för Svenskt Näringsliv lyckas alltid att missa den bollen.

Varje barn ska kunna växa upp och nå sina drömmar. Oavsett vad MUF säger om deras föräldrar.

Shaadi Zamani, distriktskassör för SSU Halland

LÄS MER:Det är dags att vi slopar flerbarnstillägget

LÄS MER:Inkomstpröva barnbidraget!

ANNONS