2000-talets sätt att placera skottdagen är fel, tycker insändarskribenten.
2000-talets sätt att placera skottdagen är fel, tycker insändarskribenten. Bild: BERTIL ERICSON

Skottdagen är egentligen 24 februari

Ändringen till den 29:e är historielös och ignoreras lämpligen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Apropå

artikeln ”52-åringen blir äntligen tonåring – skottdagen är här”

HN hade en trevlig artikel om person med födelsedag den 29 februari, och som därmed ansågs ha födelsedag bara vart fjärde år. Men det är faktiskt inte riktigt så. Romarrikets nya år började med mars månad. Skottdagen infördes 46 f.Kr. i Julianska kalendern som en extra sista dag i deras februari vart fjärde år, den dag som nu motsvarar den 24 februari med den numrering som senare etablerades. Romarna själva hade ett lite mer komplicerat sätt att ange datum.

Det här datumet med skottdagen den 24 februari levde kvar in i den senare gregorianska kalendern och in i vår moderna tid. Även officiellt ända fram och med 1996 i Sverige.

ANNONS

Det gick till så att skottdagen petades in efter 23 februari och då fick de ordinarie dagarna 24 till 28 maka på sig ett steg och kallades då 25 till 29 istället. Det ser man på namnsdagarna som följde med fram ett datum. Den inpetade dagen 24 hette bara skottdagen utan namnsdag medan till exempel Maria som normalt infaller 28 februari flyttade till 29 februari under skottår.

Så 29 februari var helt synonymt med 28 februari icke skottår. Det är alltså i själva verket endast den som var född 24 februari på ett skottår som bara hade födelsedag vart fjärde år.

Komplicerat? Det tyckte tydligen almanacksföretagen och EU, så från och med år 2000 (tvåtusen) är skottdagen 29 februari enligt dem. Men det är historielöst och ignoreras lämpligen. Det gör jag. 24 februari är skottdagen sedan 2070 år tillbaka och kan gott fortsätta vara det.

Christopher Enckell

LÄS MER:52-åringen blir äntligen tonåring – skottdagen är här

ANNONS