Jag har också svurit och svär ibland inför vuxna. Ska jag då hindras från att läsa för barn trots att jag inte svär inför dem? undrar insändarskribenten.
Jag har också svurit och svär ibland inför vuxna. Ska jag då hindras från att läsa för barn trots att jag inte svär inför dem? undrar insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Skilj på språkbruk och dragqueens

Att SD-gubbar nu håller på och upprepar detta namn på svenska blir bara pinsamt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

En dragqueen kan använda ett opassande språk eller ett passande språk för barn precis som en förälder eller lärare eller precis vem som helst. Då pratar vi om ordval och språkbruk. Kuggfråga: Är det dåligt språkbruk som ska bort eller dragqueens, lärare och föräldrar? Snälla alla ni som diskuterar detta ämne, inklusive partiledare och politiker, försök att hålla isär "språkbruk" och "dragqueens". Vad som är dåligt eller opassande språkbruk gentemot barn kan sedan diskuteras i lugn och ro. Killar som klär ut sig till tjejer, "Dragqueens", är inte fel. Dåligt språk inför barn är fel.

Som språngbräda för att få igång en debatt använder SD några få, enligt mig och säkert många, dåligt valda namn till figurer i ett evenemang för barn varav ett inte ens existerat. Men det handlar om deras vanliga rädsla för och avoga inställning till det annorlunda i allmänhet. Vem minns inte diskussionen om provocerande konst i Varberg. Håller med om att "Lady Busty" som namn på sagoläsaren kan vara onödigt även om det finns värre saker att säga inför barn. "Miss Shameless Winewhore" heter inte så inför barnen utan i en show för vuxna. Så att SD-gubbar nu håller på och upprepar detta namn på svenska blir bara pinsamt. Jag har också svurit och svär ibland inför vuxna. Ska jag då hindras från att läsa för barn trots att jag inte svär inför dem, SD? Ni skulle behöva avvärja många från att berätta sagor för barn med eran bakvända logik, med vilken ni ofta brukar blottlägga eran typiska rädsla för allt udda; En dragqueen använder opassande språk....bort med "Dragqueens". En invandrare gör något brottsligt...bort med "invandrare", etcetera.

ANNONS

Någon skrev i HN "som om namnet på dragartisten skulle spela roll" Jo, i en barnteater och i viss mån också underhållning för vuxna spelar så klart namnen på figurerna viss roll. Det är lika viktigt som för HN att censurera och stävja språket i tidningen, eller hur?

Förälder och lärare för små barn

ANNONS