Det handlar om arbetsmiljö men också om jämställdhet. I manligt dominerade yrken är det ofta en självklarhet med både skyddsskor, arbetsskor och annan arbetsutrustning, skriver Katarina Eiderbrant (S) och Jeanette Qvist (S).
Det handlar om arbetsmiljö men också om jämställdhet. I manligt dominerade yrken är det ofta en självklarhet med både skyddsskor, arbetsskor och annan arbetsutrustning, skriver Katarina Eiderbrant (S) och Jeanette Qvist (S). Bild: Annika Karlbom

Självklart med fria arbetsskor

Det verkar som Varbergsalliansen inte vill vara en attraktiv arbetsgivare som månar om arbetsmiljön för de anställda.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|

Varbergsalliansen säger nej till förslaget om fria arbetsskor till personalen inom vård, omsorg och barnomsorg. I en motion till kommunfullmäktige föreslog vi socialdemokrater det som vi ser som så självklart nämligen att personalen ska ha tillgång till fria arbetsskor i sitt arbete. Det är en insats för en god arbetsmiljö. Men Varbergsalliansen röstade emot förslaget.

Arbeten som innebär att arbetstagare behöver stå eller gå stor del av arbetsdagen medför en risk för ohälsosam belastning. Många av de arbetstagare som har ont i ländryggen, höfter, ben, knän och fötter finns inom de kvinnodominerade yrkesgrupperna undersköterskor, inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende, och förskollärare. Forskning visar att lämpligt utformade dämpande skor minskar besvären.

ANNONS

Det handlar om arbetsmiljö men också om jämställdhet. I manligt dominerade yrken är det ofta en självklarhet med både skyddsskor, arbetsskor och annan arbetsutrustning. På kvinnligt dominerade arbetsplatser är det inte alltid lika självklart.

Varbergs kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare och det innebär bland annat att vi ska erbjuda en god och hälsosam arbetsmiljö. Men det verkar som Varbergsalliansen inte vill vara en attraktiv arbetsgivare som månar om arbetsmiljön för de anställda.

Region Halland har beslutat att satsa på fria arbetsskor så låt oss i Varberg gå i samma fotspår!

Katarina Eiderbrant (S)

vice ordförande socialnämnden

Jeanette Qvist (S)

kommunalråd i opposition

ANNONS