SD:s lista innehåller kandidater från hela landet och inte som övriga som endast har kandidater från Halland, skriver insändarskribenten.
SD:s lista innehåller kandidater från hela landet och inte som övriga som endast har kandidater från Halland, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

SD skiljer ut sig från andra på riksdagslistan

Valet är mycket jämt i skrivande stund.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Det är inte färdigräknat ännu. Stora förändringar kommer att ske. De som gjorde bäst ifrån sig är Socialdemokraterna och det nationalistiska och främlingsfientliga Sverigedemokraterna. Nya konstellationer är att vänta.

Det är mycket jämt i skrivande stund. På onsdag lär det vara färdigräknat. Två nya partier ser ut att etablera sig i fullmäktige i Varberg.

Jag studerade SD:s riksdagslista. Den skiljer sig från övriga riksdagslistor. SD:s lista innehåller kandidater från hela landet och inte som övriga som endast har kandidater från Halland. SD har 72 kandidater.

SD:s riksdagslista för Hallands län innehåller kandidater från hela Sverige. De 25 första kandidaterna är SD:s ledning kan man kanske säga. På plats nr två finns en halländsk kandidat och de sista 5 på listan är från Hallands län

ANNONS

Det ser likadant ut på övriga läns listor. SD:s ledning på de 25 första platserna. Jimmie först i alla län. Ibland kan man finna någon kandidat från länet ifråga bland de första. Resten från plats 26 och neråt på kandidatlistorna kan samma kandidater finnas på flera listor.

Man kunde personrösta på dessa listor men det har ingen betydelse som valsedlarna är utformade.

Med andra ord SD skiljer ut sig från övriga partier.

Liksom valet 2018 är valet till riksdagen 2022 väldigt jämt. Resultatet kan återigen bli hur som helst.

Måndag 12 september började valrörelsen för demokrati och frihet 2026.

Marianne Johansson

socialdemokrat

Varberg

ANNONS