Sven Andersson (M) under budgetfullmäktige i Varbergs Arena.
Sven Andersson (M) under budgetfullmäktige i Varbergs Arena. Bild: Annika Karlbom

Så blir Varberg en superkommun

Häpnande budgetförslag från oppositionen, tycker Sven Andersson (M).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

När jag inför budgetfullmäktige i Varberg först konfronterades med de fyra oppositionspartiernas olika budgetar kände jag mig lite som Fritjof Nilsson Piratens vän om vilken författaren beskrev som ”en person med ett naturligt bekymrat utseende passande för begravningar och kommunala budgetmöten”.

Men när jag ganska snart därefter insåg att inga av dessa budgetar förmodligen skulle bli verklighet blev jag genast lite gladare.

Till de mer häpnadsväckande budgetarna hör den från Socialdemokraterna. I vilken mån denna budget må vara inspirerad av en moderat finansminister, som dessutom en socialdemokratisk riksdagskvinna anmält till KU, skall jag låta vara osagt. Men att lägga en budget på minus 38,5 miljoner, det är att konsumera nu men betala sedan och därmed skjuta problemen på framtiden. Till och med mitt snart treåriga barnbarn inser numera att det som kan kännas varmt och skönt för stunden kan komma surt efter.

ANNONS

Så har vi då centern. Sedan Centerpartiet alltmer fjärmat sig från sina forna allianskamrater tycks det se ut som om partiet nu krokat arm med Vänsterpartiet genom att liksom detta ytterlighetsparti förorda en skattehöjning med 30 öre.

Att likna Centern vid en vattenmelon, grön på utsidan och röd på insidan, är kanske att dra en alltför förhastad slutsats och framtiden får väl avgöra om man åter kan betrakta centern som ett rent borgerligt parti.

Så har vi då till sist 24:7 som lyckats forma en budget som helt hör hemma i den imaginära världen. Till och med en del av de väljare som anser att detta parti är Guds gåva till mänskligheten måste höja på ögonbrynen av ren förvåning.

Det snällaste jag kan säga har jag redan sagt till Bengt Johansson och Ingemar Ericsson, vid något av våra angenäma lördagsmöten på torget, och det är att deras budget torde vara den mest kreativa i staden sedan det äldsta Varberg grundlades på 1200-talet.

Här kanske det är på plats att travestera Olof Palme genom att säga att kommunal budgetpolitik är inga pajaskonster. Det är inte hä, hä och hepp hepp.

Om man gör en jämförelse med oppositionen kanske några tycker att Varbergsalliansens och Varbergspartiets budgetförslag är grått, trist och fantasilöst. Jag skulle snarare säga att budgetförslaget som alltid är ansvarsfullt, balanserat och att det värnar om både kommunens och medborgarnas väl och ve samt ekonomi.

ANNONS

Det är så man blir en superkommun!

Sven Andersson (M)

kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande

ordförande i socialnämnden

ANNONS