För alla som prioriterar klimatet borde det vara självklart att rösta på Miljöpartiet, skriver insändarskribenten.
För alla som prioriterar klimatet borde det vara självklart att rösta på Miljöpartiet, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Rösta på Miljöpartiet i EU-valet!

Svenskarna prioriterar klimatet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS

Svar

på Mimmie Björnsdotter Grönkvists ledare

I sin ledare 1/6 konstaterar Mimmie Björnsdotter Grönkvist att svenska folket nog är klimatradikalare än somliga tror. Hon har helt rätt. Det finns starkt stöd för flera klimatåtgärder och för att utsläpp ska kosta, skriver hon, många kan till och med tänka sig att förbjuda inrikesflyg på sträckor som tar mindre än tre timmar med tåg. Jo, så är det. Och svenska folket värnar också om miljön: en färsk undersökning från WWF visar att över nio av tio svenskar anser att det är viktigt att restaurera naturen i EU.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist har också rätt i att dagens usla klimat- och miljöpolitik beror på att väljare prioriterade annat i senaste riksdagsvalet. Men när hon avslutar sin i många stycken kloka ledare med att konstatera att ”trist nog för de som egentligen vill se ambitiösa klimatåtgärder, så finns ingen ångerrätt i politiken”, ja, då är det svårt att hålla med: vi har ju ett nytt val väldigt snart! Och nu är det hög tid att prioritera om! En snabb och rättvis klimatomställning, där låginkomsttagare och landsbygdsbefolkning kompenseras, är helt nödvändig.

ANNONS

Att det är Miljöpartiet som har den bästa klimat- och miljöpolitiken är uppenbart (och bekräftat av Naturskyddsföreningen). Ett exempel: utan Isabella Lövins insatser för fisket under hennes förra period i EU-parlamentet hade situationen faktiskt varit ännu mycket värre än vad den är idag, just vad gäller fisket. Nu finns chansen att rösta in henne i EU-parlamentet igen. För alla som verkligen vill prioritera klimat, natur och kommande generationers livskvalitet borde det vara självklart att rösta på Miljöpartiet i EU-valet. Gör det!

Anders Källgård

Varberg

ANNONS