Risk för nya tokerier om inte Riksrevisionens kritik tas på allvar

Inte bara Tidöpartierna och V har insett att det var omöjligt att genomföra lagen. S förstod att man var på fel väg och fryste höjningen 2021.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Förnyelsebar energi ger hållbarhet – fossil är ohållbart”

Enligt Glenn Wahle har jag kommit med en jeremiad av kritik mot reduktionsplikten, det vill säga kravet på successivt ökande inblandning av biodrivmedel i bensin, diesel och flygfotogen, sådan den utformades av S/MP regeringen. Nej, inte jag, men Riksrevisionen har dömt ut den som dyr och felaktig, ja till och med ogenomförbar. Wahle borde ha läst rapporten, det hade sparat spaltutrymme.

Inte bara Tidöpartierna och V har insett att det var omöjligt att genomföra lagen. S förstod att man var på fel väg och fryste höjningen 2021. Flera miljöorganisationer, bland annat Greenpeace, har kritiserat den. Men Wahle håller ståndaktigt fast vid den orealistiska planen och menar dessutom att vi kan bli självförsörjande av biodrivmedel.

ANNONS

Det skulle innebära en genomgripande omställning av hela vår ekonomi att ställa om från ca 90 procent import (2022) till 100 procent inhemsk produktion av biodrivmedel, en produktion som 2030 skulle motsvara nästan hela den nuvarande världsproduktionen. Det hade onekligen varit en prestation, men hur ska det ske? Följ Riksrevisionens råd och gör en konsekvensanalys av visionerna – om inte finns en risk för nya tokerier!

Mats Dahlbom

LÄS MER:Förnyelsebar energi ger hållbarhet – fossil är ohållbart!

ANNONS