Regeringen spelar svälta räv med välfärden

Regeringen och SD säger sig vilja prioritera gängkriminaliteten, men lämnar Sveriges unga med enorma hål i budgeten för skola och fritids, skriver Annika Strandhäll (S) och Katarina Eiderbrant (S).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Regeringens och Sverigedemokraternas vårbudget visar att Ulf Kristersson har tappat kontakten med verkligheten. Larmen från välfärden om nedskärningar i förskolan, skolan, sjukvården och äldreomsorgen tas emot med en axelryckning. S-kvinnor konstaterar att växande barngrupper, ökad stress och massuppsägningar väntar med regeringens och SD:s vårbudget.

I samband med tidigare budgetar har SD och regeringen skyllt på inflationen. Att behålla lärare i skolan var tydligen ”inflationsdrivande”. När inflationen nu är nere på dryga två procent lyser finansieringen av välfärden alltjämt med sin frånvaro.

Regeringen och SD säger sig vilja prioritera gängkriminaliteten, men lämnar Sveriges unga med enorma hål i budgeten för skola och fritids. Den budget som presenterades i veckan motsvarar omkring en fjärdedel av vad som krävs för att behålla dagens nivå enligt Sveriges Lärare. De barn och unga som behöver skolan mest kommer istället att mötas av färre vuxna i skolan.

ANNONS

Vårbudgeten visar med all tydlighet att Ulf Kristersson saknar svar på hur vi löser problemet med gängkriminaliteten. Regeringen spelar svälta räv med välfärden men sliter sitt hår över bristen på fängelseplatser. Färre vuxna i skolan och fler barn i fängelse sammanfattar SD-regeringens samhällsanalys väl. Kristerssons båt tar in vatten och statsministern lägger all kraft på att ösa, hålet i botten lagar han med tuggummi. Utan att återupprätta välfärden och satsa på barnen när de är små kommer vi aldrig att kunna bryta nyrekryteringen till gängen.

SD-regeringens nedskärningspolitik är dessutom ett stort svek mot kvinnor. Det är kvinnor som arbetar i välfärdens kvinnodominerade yrken och som får betala för nedskärningarna i form av ökad stress, sämre arbetsvillkor och löner. Det är också kvinnor som tvingas kliva in när välfärden drar sig tillbaka genom att gå ner i arbetstid för att ta hand om en åldrande förälder eller annan närstående.

Vad Sverige behöver nu är en regering som prioriterar barnen i skola

Annika Strandhäll (S)

ordförande S-kvinnor

Katarina Eiderbrant (S)

ordförande S-kvinnor Halland

ANNONS