Politiker lägger sig i det lokala polisarbetet och vill styra och ställas, skriver insändarskribenten.
Politiker lägger sig i det lokala polisarbetet och vill styra och ställas, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Politisk milis eller polis?

Hur blir det med rättssäkerheten?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Nu trummas det för hårdare tag och varför inte låta folk bära vapen hörs från högerflanken. Ja, det måste ju vara i avskräckande syfte, skjuter du skjuter jag, helt enkelt en livförsäkring. Börjar vapenlobbyn vädra morgonluft i Sverige och hoppas att vapen ska bli lika vanligt som en handborrmaskin?

Korankravaller igen i Malmö, när ska polisen börja skjuta in i folkmassorna, vad har de sina tjänstevapen till?

Nu är det dags att se över polisens instruktioner om när och hur vapen ska användas. Poliser är mesiga tycker moderaten Kärrholm och sverigedemokraten Jomshof naturligtvis. Man borde satt in kravallpolis och omhändertagit alla som var där och protesterade och utvisa dem ur landet. KD-ledaren undrade ju varför inte polisen använde vapen under tidigare kravaller. Det verkar inte som vi fått nog av skjutandet i Sverige.

ANNONS

I Malmö har några som gripits, inga större personskador men att bilar satts i brand. Man har använt en metod inom polisen som kallas SPT som syftar till att inte eskalera våldssituationer vid demonstrationer. Underförstått att man inte ska provocera fram mer våld än situationen kräver.

Politiker lägger sig i det lokala polisarbetet och vill styra och ställa. Man vill alltså diktera vad polisen ska göra och hur man ska göra det. En politiskt styrd polis som nödvändigtvis inte behöver ta hänsyn till lagen utan har ett annat syfte. Vilka signaler ger detta till polisorganisationen och varje enskild polisman i utövandet av sin tjänst?

Tilläggas kan att angiverilagen verkar vara överspelad, det är bara för polisen att begära eller hota rektor för att få uppgifter från skolan om elevernas etnicitet. I alla fall i Stockholm enligt Expressen.

Hur blir det med rättssäkerheten eller är vi på väg mot kollektiva bestraffningar?

Löser detta kriminaliteten?

Magnum

ANNONS