Centern och Moderaterna vill bland annat ge upp målsättningen att ha små barngrupper i förskolan, skriver insändarskribenten.
Centern och Moderaterna vill bland annat ge upp målsättningen att ha små barngrupper i förskolan, skriver insändarskribenten. Bild: Håkan Johansson

Oansvarigt budgetförslag av borgerligheten

Istället för att prioritera vård, skola och omsorg så satsar oppositionen på att klara det så kallade överskottsmålet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Apropå

artikeln ”M och C klarar överskottsmålet i sin skuggbudget för Falkenberg”

De borgerliga oppositionspartierna Centern och Moderaterna har presenterat ett gemensamt budgetförslag som ytterligare kommer att försämra de kommunala verksamheterna i Falkenberg.

Istället för att prioritera vård, skola och omsorg så satsar C och M på att klara det så kallade överskottsmålet på två procent, vilket betyder att kommunen ska presentera ett plusresultat på tiotals miljoner kronor.

Det kallas för att ta ansvar i ett besvärligt ekonomiskt läge. Det är tvärtom oansvarigt med tanke på att resurserna redan i dag är otillräckliga, inte minst inom förskolan och skolan. Enligt Framtid Falkenberg (S, KD, L och MP), som har makten i kommunen, skulle oppositionens förslag leda till nedskärningar med hela 13 miljoner kronor bara inom förskolan. Även statsbidrag på cirka 5 miljoner riskerar att försvinna.

ANNONS

Centern och Moderaterna vill bland annat ge upp målsättningen att ha små barngrupper i förskolan, en fråga som fackförbundet Sveriges Lärare driver för att förbättra arbetsmiljön för både personalen och barnen. Det har Framtid Falkenberg tagit fasta på.

Men nu ska alltså barngrupperna bli större igen om Centern och Moderaterna får bestämma. Ansvaret ska läggas på de enskilda rektorerna, som själva ska få avgöra hur deras snålt tilltagna budgetmedel ska användas. Det är inget nytt. ”Effektiviseringarna” (i själva verket besparingskrav) har alltid lagts i knät på rektorer och andra chefer ute i de kommunala verksamheterna.

Oppositionspolitikerna passar på att lansera ännu ett begrepp som förfalskar verkligheten.

”I förskolan vill rektorerna själva styra över sin verksamhet och politiken ska inte gå in och detaljstyra. Så vi vill jobba med tillitsbaserad budget som innebär att vi säger att ni får de här pengarna så löser ni det”, säger centerpartisten Anneli Andelén (HN 31 oktober).

Tillitsbaserad budget; det låter fint. Förskolepersonalen kommer förstås att jubla och göra vågen.

Uppgiven pedagog

LÄS MER:M och C klarar överskottsmålet i sin skuggbudget för Falkenberg

ANNONS